Ünnepi megemlékezés Tihanyban - képgalériával

balaton.vehir.hu 2016. 10. 23. 12:59

Vasárnap délelőtt az Apátsági Templomban Istentisztelettel vette kezdetét az 56-os forradalom 60. évfordulójának ünnepsége Tihanyban.

 

Dr. Korzenszky Richárd perjel szívhez szóló szavai összekötötték a múltat és a jelent, a régmúlt idők történelmét, emlékeit, hagyatékait, és a mai modern kort. Fontos, hogy emlékezzünk azokra, akik harcoltak a szabadságért.

A szentmise után a Németh László Művelődési házban folytatódott a megemlékezés. Elsőként a Tihanyi Bencés Iskola felső tagozatos diákjai adtak ünnepi műsört, melynek üzenete szintén a múlt és a jelen elválaszthatatlan köteléke volt.

Az iskolások műsora után Tósoki Imre, Tihany polgármestere mondott ünnepi beszédet, melyben kiemelte, hogy „1956-ról minden évben megemlékezünk, de a mai ünnep mégis különleges. Hiszen kerek 60 esztendeje annak, hogy az 50-es években felgyülemlett, és elfojtott elégedetlenség, a szabadság vágya áttörte a hallgatás falát, és kirobbant. A szórványos, kisebb fős tüntetések egyetlen nap alatt országos, és egyben történelmi léptékű forradalommá alakult. Egyszerre ébredt rá a nemzet, hogy ami van, az nem folytatható. Hogy a szabadság és a demokrácia hiánya már nem elviselgető. Az elnyomás évtizedei után hirtelen 24 óra leforgása alatt egyértelmű és világos lett mindenki számára, hogy vége van egy korszaknak, és egy új kezdődik. Ez a fordulat nem történhetett volna meg, ha emberek ezrei nem állnak a forradalom mellé, ha nincs nemzeti szintű egyetértés, és összefogás mögötte. Közös volt a szándék, közös az akarat. Aki nem élte át, annak csak halvány elképzelései vannak arról, hogy hogyan vészelték át a magyar családok 56 őszén ezt a két hetet. Milyenek voltak a hétköznapjaik? Egyáltalán, a forradalomnak lehetnek hétköznapjai? Egy biztos. Ha vannak, akkor sem hétköznapiak.”
A polgármester köszöntő szavai után koszorúzással zárult az 56-os forradalomra való megemlékezés.

Hírportálunk képgalérája ITT tekinthető meg!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!