Látványhalászatot tartunk a XIV. Gardafesztiválon

balaton.vehir.hu Forrás: balatonihal.hu Fotó: balatonihal.hu 2015. 11. 13. 17:12

2015. november 13.-15. között már tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Gardafesztivált Tihanyban. A látványhalászat hagyományos programelemként kerül vissza a rendezvény eseményeinek sorába - írja a balatonihal.hu

A Tihanyi Gardafesztivál a Herman Ottó által leírt régi gardahalászatok emlékén alapuló gasztronómiai programsorozat, amelynek mindig is központi eleme volt a Társaságunk, illetve a jogelőd halászati cég által bemutatott „látványhalászat”. A műveletet a Tihanyi Apátság alatti vízterületen végezték, melyet több sétahajóról népes publikum tekinthetett meg. A balatoni halászat leállításával a látványhalászat lehetősége is megszűnt, így a tavalyi évben ez a program elmaradt, helyette gardafogó versenyt rendeztünk. Idén megkaptuk a halászati engedélyt, így hagyományos eszközökkel, bárkáról halászva fogjuk bemutatni, hogyan zajlott a gépesített technológia előtt a garda fogása: a 280 méteres halászhálót halászlegények kézi erővel húzzák be, modern halászeszköz nem kerül felhasználásra.

Az ilyenkor megszokottól lényegesen enyhébb időjárás miatt (a garda- és keszegcsapatok még nem álltak össze) nem számítunk számottevő fogásra, a halászat elsődleges célja a hagyományőrzés. A programsorozat további menete szerint a zsákmányt díszmenet kíséri az apátsághoz, ahol a perjel szentmise keretein belül áldja meg azt. Ez a hagyomány is nagy múltra tekint, hiszen a régi idők halászai az áldás segítségével reméltek minél bővebb fogást az elkövetkező esztendőre.

A rendezvény további programjairól ezen a linken olvashatnak: http://gardafesztival.hu/

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!