Garda Fesztivál sajtótájékoztató Tihanyban - Egy napra újra lesz balatoni látványhalászat!

balaton.vehir.hu 2015. 11. 10. 12:41

Kedden Tihany Község Önkormányzata sajtótájékoztatót tartott a községházán a közelgő Garda Fesztiválról.

Tósoki Imre Tihany polgármestere és Szári Zsolt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója sok érdekes és új információval látta el a sajtó képviselőit a XIV. Garda Fesztivállal kapcsolatban.

 A polgármester azzal kezdte, mivel a halászattal kapcsolatban van egy kis előrelépés, úgy gondolja, hogy Szári Zsolt vezérigazgató a legilletékesebb, hogy ezeket megossza.

A vezérigazgató elmondta, mivel az elmúlt években halászati tilalom van érvényben, ezért a hagyomány megszakadt egy kicsit, hiszen a fesztiválon nem volt látványhalászat, csak horgászat. Tósoki Imre feltett szándéka volt a hagyományt visszaállítani, amiben mi is támogatni tudjuk. A garda egy olyan hal, mely életének egyik részét a tengerben, másik részét pedig édesvízben tölti. A balatoni gardaállomány viszont egész életét a Balatonban tölti az 1860-as évektől, amikor a zsilipek megépültek. Egy nagyon különleges kinézetű, titokzatos halról van szó, nem véletlenül nevezik a Balaton heringjének. Ősszel, amikor már hideg a Balaton vize, a garda közel a felszínhez, rajokban úszik. A hagyományos gardahalászaton a halászok csónakokból figyelték a halakat egy "hegyen járó ember" pedig különféle jelekkel irányította őket a dombról.

A Tihanyi kút a Balaton legmélyebb pontja, ide szokott a garda nagy csapatokban télre elbújni. A tihanyi hegyek tetejéről ezt a csapatos vándorlást kiválóan lehetett látni. Ez a tihanyi halászat eredete. Mivel két éve nincs balatoni halászat, kértünk felhatalmazást a minisztertől, hogy látványhalászatot tudjunk 2015. november 14-én tartani. Erre megkaptuk a támogatást. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a fesztivál idejére engedélyezte a látványhalászatot. Az illetékes kormányhivataltól a napokban fogjuk megkapni a hivatalos engedélyt erre az egy napra. Egy halászhajóból fogunk egy 250 méter hosszú halászhálót kiengedni, és egy hálós bárkába fogjuk ezt beszedni, ahol a halászlegények kézi erővel fogják behúzni a halászhálót. Igyekszünk úgy tenni, ahogy eleink tették ezt több száz évvel ezelőtt. A vezérigazgató hozzátette, hogy mindez persze csak kedvező időjárási feltételek mellett lehetséges.

A polgármester elmondta még, hogy nagy előrelépés ezt most a Garda Fesztivál életében, hiszen tizennégy évvel ezelőtt a fesztivál pont azért jött létre, hogy a hagyományt ápolja, és a garda halászata ehhez hozzátartozott. Így megvan az esély arra, hogy a jövőbeli Garda Fesztiválok is a halászattal együtt jöjjenek létre majd. A következő évre is megvannak már a tervek. Egyedi ruhák fognak készülni, hogy igazi turisztikai látványosság legyen a Garda Fesztivál. Gondolkodtunk azon is, hogy jövőre már igazi látóembereket is szeretnénk prezentálni a tihanyi hegyoldalakra. Szeretném kiemelni, hogy az idei fesztivál díszvendége Kőszeg lesz. Ez is hét-nyolc évvel ezelőtt indult el, hogy minden évben egy olyan települést próbálunk meghívni díszvendégként, akivel már szoros kapcsolatot ápol településünk. Kezdetben csak Veszprém megyei településeket hívtunk meg, ez az első megyén kívüli város, és a továbbiakban is lesznek akár az Alföldről meghívott díszvendégek. Sok olyan kulturális eseményünk és műsorunk lesz a Garda Fesztiválra, amelyek nagyon sok turistát fognak hozni a településre. A fesztivál kiadványa 10.000 példányban készült el, és minden információt tartalmaz az eseményekről.

A fesztivál pénteken délután a szőlőmunkást ábrázoló szobor leleplezésével kezdődik, melyet a 15 éve megalakult Vinitores Tychonienses Borrend avat fel, majd a Pro Tihany-díj átadását követően Kozma Imre balatonfüredi festőművész munkáiból nyílik kiállítás a Németh László Művelődési Házban.

A rendezvény második napján nosztalgia sétahajózást szerveznek a Balaton legmélyebb pontjához, a tihanyi kúthoz, ahol a garda ősz végi vermelőhelyét lehet megnézni. Erre a napra tervezik a halászatot is, a "zsákmányt" a hajóállomáson fogadják majd a fesztivál résztvevői. A halat és az újbort a Bencés Apátságban Korzenszky Richárd OSB perjel áldja majd meg.
Szombaton délelőtt geotúra indul az egykori vulkánok és hévforrások világába, a legkisebbeket pedig mese és népi játékok várják. Délután a Visszhang dombon megkezdődik a gardasütés, majd zenei programok közül válogathatnak a látogatók: fellép mások mellett Péter Szabó Szilvia és Vastag Tamás énekes.

Vasárnap reggel kezdődik a halászléfőző-verseny a Visszhang dombon, délután pedig ismét a zenéé lesz a főszerep: a Tihanyi Musical Stúdió például táncdalokkal és filmzenei örökzöldekkel szórakoztatja a közönséget.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!