Nyílt nap a Balaton élővilága iránt érdeklődőknek Tihanyban

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2015. 06. 23. 18:20

A Balaton élővilágát, ökoszisztémáját feltáró kutatásokkal ismerkedhetnek meg a látogatók az Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának (MTA ÖK) nyílt napján, jövő pénteken Tihanyban - közölte az MTI-vel az intézmény kedden.

A hagyományosan minden évben megrendezett nyílt napon az érdeklődők számos interaktív bemutató segítségével nyerhetnek betekintést az MTA ÖK Limnológiai Intézetének munkájába, az intézmény parkjában pedig a Balaton élővilágának jellegzetes makrogerinctelen, vagyis kagyló-, csiga- és rákfajait, part menti vizekben előforduló halait, valamint a terepi mintavételek alkalmával használt műszereket tekinthetnek meg.
A könyvtárban a Balatonnal kapcsolatos távérzékelési vizsgálatok eredményei lesznek megismerhetőek, emellett a tó ökoszisztémájának alapját képző, szabad szemmel nem látható növényi szervezetekkel foglalkozó fénymikroszkópos bemutatón is részt lehet venni. Az eseményen szakemberek mutatják be az intézmény egyik legújabb szerzeményét, a konfokális pásztázó lézermikroszkópot (CLSM), valamint a műszer felhasználási lehetőségeit is.
A tavalyihoz hasonlóan idén is lesznek ismeretterjesztő előadások: délelőtt 11 órától Pirger Zsolt a Balatont tápláló vízfolyások szerves nanoszennyezőiről, délután 14 órától pedig Vitál Zoltán az intézet busafélékkel kapcsolatos kutatásainak eredményeiről fog beszélni.
A programsorozatot a Balaton-kutatás eredményeit bemutató kiállítás, valamint az intézet fennállásának 80. évfordulója alkalmából készült dokumentumfilm bemutatása színesíti - olvasható a közleményben.
A gyermekek számára is számos érdekességet felvonultató nyílt nap programjáról az MTA ÖK Limnológiai Intézetének honlapján (www.bli.okologia.mta.hu) lehet bővebben olvasni.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!