Balaton: mi lesz veled Gardália?

balaton.vehir.hu 2014. 09. 29. 21:36

Herman Ottó egykor így számolt be a balatoni halászok életéről: „Minden bokor hajója mellett tanyáz; csöndes pipaszó mellett vesztegelve, várja a jó szerencse hírét, vele az indulás perczét. Aggodalma semmi sincsen, mert hiszen minden bokor kiállította őrszemét, a melynek az a föladata, hogy a hegyenjárókat lesse.” - Azaz a látott hal ünnepélyes kifogása a tihanyi halászfalu évszázados, tradicionális ünnepélyévé nemesült mára.

Montázs: balaton.vehir.hu

Tények
Tósoki Imre, Tihany polgármestere 13 évvel ezelőtt, barátaival együtt, zseniálisan úgy gondolták, hogy érdemes feleleveníteni és tisztelegni az egykoron legnagyobb megélhetést biztosító, mindennapi halászat előtt. Akkor még lélekvesztő csónakokkal, 2013-ban már hatalmas balatoni hajókról figyelhették az érdeklődők a balatoni látványhalászatot. Az eltelt több mint egy évtized alatt a tihanyi gardahalászat-gardaünnep fogalommá vált. Látogatók tízezreit vonzza a félszigetre nem csak a környékről, hanem az egész országból, hatalmas média figyelemmel. Nem kevés bevételt generálva helyben és a környező településeken.

Hogy nyomatékot adjanak a település szimbolikus halának, a kikötőben látványos garda-szobrot  avattak 2013. június 20-án (Fotó: balaton.vehir.hu)

A látványhalászatról visszatérőket évről-évre több ezer látogató várta a tihanyi kikötőben, függetlenül, hogy esős, ködös vagy éppen szikrázó napsütés volt. Majd az azt követő ceremóniára az Apátság templomába, ahol szintén tradicionális jelleggel Korzenszky Richárd perjel megáldotta a halat és az újbort, hazánk szinte összes borrendjének képviseletében. Az ünnepség egyik legmeghatóbb pillanat az volt, amikor a település legidősebb halászai vitték kosárban a halászott gardát. Majd a borlovagok felvonulását követően a Visszhang dombon kezdetét vette a gardasütés. Szőlővenyigéből rakott tűz parazsán a beirdalt, sóban, paprikában meghempergetett hal sütése.

Csak az elmúlt évben a halsütők egy tonna (!) sültgardát adtak el, ez elképesztő mennyiség!

A kísérő rendezvények által generált érdeklődők számát már ne is említsük.
Igaz, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. meghirdette -mást nem is nagyon tehetett- az első Balatoni Gardafogó Bajnokságot, (http://balatonihal.hu/aktualitasok2?news_id=2184), „A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hagyományteremtő céllal meghirdeti az első balatoni, több fordulós, csónakos, páros gardafogó bajnokságot. A szeptemberben és októberben megrendezendő négy selejtező verseny 1-3. helyezett csapatai nyerik el az indulás jogát a Tihanyi Gardafesztivál alkalmával kiírt döntőre, ahol több százezer Ft értékű díjakért folyik majd a küzdelem.” A további részletek a linken olvashatók.

Hírportálunk szóba elegyedett egy-két balatoni horgásszal, akik a hír hallatán, hogy finoman fogalmazzunk röhögő görcsöt kaptak. Gardát a tavon, amikor van, hatalmas rajokban járnak, úgy nulla fokos vízközeli hőmérsékletben talán lehet fogni egy-kettőt, akár csónakból is, de a gardát mindig is halászták…

De akkor mi várható 2014. november 15-16-án Tihanyban?

Kérdéseinkre várjuk a válaszokat az érintettektől: mivel gyakorlatilag megszűnt a balatoni halászat, így elmarad a látványhalászat? Sajnálatos módon az idei év tavaszán-koranyarán húsz ezer garda pusztult el a tóban (MTI hír): http://www.hirado.hu/2014/06/12/gardapusztulas-a-balatonban/, miből pótolják a hiányt? Hiszen ez a halfaj csak természetes környezetben szaporodik, például a Balatonban, milyen garda kerül terítékre?
Hírportálunk az elmúlt évek során számos alkalommal számolt be a fesztiválról, rendezvényeiről.

Hírportálunk 2013-as képgalériánk ITT tekinthető meg

Olvasóink, az érintettek  véleményit várjuk hírportálunk e-mail címére: balaton@vehir.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!