Pálinka ünnep a tihanyi Visszhang-dombon
balaton.vehir.hu 2014. 06. 07. 18:11 |
Hazánk legkülönlegesebb, prémium pálinkát lehet megkóstolni Pünkösd hétvégéjén Tihanyban. A Visszhang-dombon felállított Pálinka Faluban a meghívott főzdék mutatják be legjobb párlataikat, pálinkáikat. A két napos gasztronómiai és kulturális rendezvény méltó megnyitója a nyári szezonnak a félszigeten.
A Nagy László Művelődési Ház és a Tihanyi Pálinkaház negyedik alkalommal rendezi meg a Pünkösdi Pálinka és Hungarikum Fesztivált. „Egy olyan fesztivált akartunk életre hívni a nyár első hosszú hétvégéjén, ami hagyományt teremt itt Tihanyban nemzeti italunknak, a pálinkának” – mondta portálunknak Szabó Tamás főszervező. A Tihanyi Pálinkaház ügyvezetője hangsúlyozta, a főzdék meghívásos alapon vehetnek részt a fesztiválon. „Minden évben kisebb, illetve prémium minőségű pálinkát készítő főzdéket választunk ki, melyek zömében családi vállalkozás formájában működnek” – mondta Szabó Tamás.
Az idei évben a Táci Pálinka, a nógrádi Márházi Pálinkafőzde, a Nobilis Pálinka, a Somló Spirit, a Csalló Manufaktúra, a Petendi Pálinkaház, az Etyeki Címeres és a cserszegtomaji Schmitz Pálinkafőző kapott meghívást.
A fesztivált dr. Horváth Zsolt a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora és Pálfi Zsolt, a tihanyi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke nyitotta meg.
Horváth Zsolt emlékeztetett, tíz évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy ekkora utat járhat be a pálinka. Köszönhetően annak, hogy olyan termelők léptek be a piacra, akik valóban a minőséget tekintik a legfontosabb szempontnak, a pálinka nemzeti italunk lett. „Ma már nincs olyan vendéglátóhely, legyen az egy kis vendéglátóegység, vagy öt csillagos szálloda, ahol, ha egy kicsit is adnak a minőségre, az itallapon ne szerepelne a pálinka” – mondta a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke. Horváth Zsolt kiemelte, ehhez a sikerhez a fogyasztók is kellettek, akik között szintén megjelent a kereslet a minőségre, a prémium szeszesitalra. Mint mondta, mindenki keresi a tiszta ízeket, a különlegességet, ezért ez a fejlődés töretlen lehet. „Egy évvel ezelőtt, a hungarikum mozgalom egyik döntéseként a Hungarikum Bizottság a pálinkát és a törkölypálinkát az elsők között emelte a hungarikumok közé. Azóta világszerte felfigyeltek nemzeti italunkra. Mindenki azt ízlelgeti, hogy a pálinkának, a törkölypálinkának és Magyarországnak mi is a kapcsolata, hogyan fonódnak össze” – fogalmazott Horváth Zsolt.
A IV. Pünkösdi Pálinka és Hungarikum Fesztivál két napján a gasztronómia mellett a kultúráé a főszerep. Fellépnek a helyi és környékbeli művészeti együttesek, Nagy Bandó András, Korda György és Balázs Klári, valamint a Balkán Fanatik.
Megosztás
A rovat további cikkei
- Sajtóközlemények
- Tihany 2021. évi programtervezete
- Tihany: polgármesteri tájékoztató - videó
- Tihany: Tájékoztatás a 2021-es beruházásokról - videó
- Dr. Bittera Gyula gyógynövénykutató, vegyészmérnök, az első magyar illóolajgyáros, a tihanyi levendula meghonosítója, 1893. február 9-én született
- Alapkőletétel: Kezdetét veszi Tihany új turisztikai fogadóépületének kialakítása a település Főterén
- Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le Tihanyban
- Évértékelés 2020 Tihany - videó
- Ünnepi menetrend a balatoni kompon
- Tihany 2020.