Csendes tél

balaton.vehir.hu 2021. 01. 28. 17:25

Alsóörs, 2021. január 28. csütörtök - Az idei tél a szokásosnál is csendesebb a Balaton parton. November óta nem jöhetnek turisták, nem lehetnek nyitva vendéglátóhelyek - Osztotta meg gondolatait hírportálunkkal Pataki Júlia, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület menedzsere.

 Legalább március 1-jéig ez így is marad, így az idei tél sokak számára talán életük legnehezebb időszakaként íródik be a történelembe. Akik vendéglátásból vagy szálláshely szolgáltatásból élnek, netán rendezvények szervezéséből teremtették meg eddig a napi betevőt, egyre kétségbeesettebbek, hiszen nem látni még a fényt az alagút végén. A családi vállalkozások, kisebb cégek igazán nehéz helyzetben vannak, hiszen kevesen rendelkeznek (tavaszi felmérésünk alapján a vállalkozások cca 10%-a ) olyan tartalékkal, amely szükség esetén több, mint fél éves bevétel nélküli működést is tudna finanszírozni.

A Balatonnál talán egy picit jobb a helyzet, mint országos átlagban, itt a szezonalitás most  némi előnyt jelenthet, sok helyen a Kisfaludy pályázat magánszálláshely fejlesztési támogatás felújítási munkái is javában zajlanak még. A helyzet azért egyáltalán nem rózsás. A támogatások lassan érkeznek, az üzleti vendégek forgalom elenyésző.

Arra számítunk a jelenlegi információk alapján, hogy hasonló évünk lesz, mint a tavalyi. A tavasz még csendes lesz, azonban amint jön a jobb idő és többet süt majd a nap, biztosan sok kiránduló jelenik meg a Balatonnál. A nyár meg egyszercsak berobban majd. Addigra készen kell állnunk. A tavalyi év a folyamatos újratervezésről szólt. Idén már talán rutinosabbak vagyunk.

Az ősszel létrejött Szolidaritási Alap munkálatai is most kezdenek igazán testet ölteni. Ebben látjuk a kilábalás lehetőségét, ez nem csak egy gazdasági, hanem egy szolgáltatói – és önkormányzati – együttműködés, melynek célja a szolgáltatások minőségének és mennyiségének emelése, valamint ennek kommunikációja. Most indítjuk a szolgáltatókkal az együttműködéseket, a közös ötleteléseket, hogy ki hogyan tud a leginkább bekapcsolódni a projektekbe. Várjuk természetesen további csatlakozók jelentkezését is.

A Riviéra háza táján is kicsit lassabban történik minden, az iroda november közepe óta zárva van. Mi azonban itt vagyunk minden nap és dolgozunk. Rengeteg papírmunkánk van, év végi elszámolások, beszámolók, könyvelési anyagok, ami viszont izgalmasabb, van pályázatos munkánk is, aminek a pozitív elbírálásában bízunk. Ebből szeretnénk majd nyárra az irodánk előtti területet megújítani és programokkal színesíteni a nyarat. Új kiadvánnyal is készülünk majd, szóval mi már gőzerővel arra koncentrálunk, hogy mire feloldják a korlátozásokat, készen álljunk. Bringás programokon is dolgozunk, rájuk különösen nagy figyelmet szentelünk az idei évben, hiszen elkészül a Veszprémet Alsóörssel összekötő kerékpárút.

Március-áprilisra már reméljük lesz kézzel fogható eredménye is a munkánknak.

Mindenkinek jó egészséget kívánunk és kitartást a következő időszakra. A tél hagyományosan a befelé fordulás, nagy beszélgetések, családi együttlétek időszaka, próbáljuk meg kihasználni ezeket a lehetőségeket és vigyázzunk egymásra!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!