Az év elején még mindenki bizakodó volt

balaton.vehir.hu 2020. 12. 02. 21:08

Alsóös, 2020. december 2. szerda - A 2020-as év elején még bizakodóan tervezték az évet az önkormányzatok, majd a járvány első hulláma mindent megváltoztatott, jelenleg pedig a második hullám tombol. Hírportálunk kérdéseire Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere válaszolt.

 -Az év elején még mindenki bizakodó volt, aztán a járvány első hulláma mindent megváltoztatott. Alsóörs életében mindez hogyan nyilvánult meg?

A 2020-as esztendőt egy kiegyensúlyozott, erős, tartalmas évnek gondoltuk, s beruházásokban és közösségi életben is gazdagnak,  egyértelműen optimistán terveztünk  - a vírushelyzetet megelőzően. De egyszerre minden megváltozott, feladataink is átalakultak, legfontosabb a járvány elkerülése volt, lakosaink, főleg időseink  védelme, illetve az első gazdasági számításaink révén, a talpon maradásunk is megkérdőjeleződött. Azonban példaértékű összefogással eredményesen túljutottunk az első hullámon.

-A nyár elképesztő tömeget indukált a Balatonnál. Melyek a szezon főbb pozitív és negatív tapasztalatai?

Balaton Riviéra turisztikai egyesületünkkel és a társ településekkel közösen – elsőként – hoztunk létre egy újraindítási alapot, amely segítségével megcéloztuk azon vendégkört, amely eddig nem térségünket választotta. Komplex termékeket fejlesztettünk, gőzerővel készültünk a főszezonra, amely sok bizonytalansági tényezőt vetített előre. A nyári és ősz eleji turizmussal meg vagyunk elégedve. Például a strand bevételünket is teljesítettük. Nagy hangsúlyt fektettünk a biztonságra. Azonban a fesztiválok elmaradásával jelentős vendégéjszaka szám csökkenést könyvelhettünk el. Úgy gondolom, a legtöbbet hoztuk ki partnereinkkel az adott helyzetből.

-Az önkormányzatokat érintő megvonások tükrében mennyiben befolyásolta a bevételek a kiesést?

Az év végén már látjuk az adatokat, a bevétel kiesés az eredeti előirányzatokhoz képest megközelíti a 100 millió Ft-ot. Természetes, hogy az önkormányzatoknak is ki kell venniük részüket a közös teherviselésből a válság idején. A kiadásokat is csökkentettük, szigorú takarékossági intézkedéseket vezettünk be. Kizárólag a pályázati forrásokból történő beruházásokat valósítottuk meg, a többit halasztottuk. Tartalékokkal még most is rendelkezünk.

-Alsóörsön is szinte az összes rendezvény elmaradt s várhatóan ez így marad az év végéig. Ez mennyiben befolyásolja a helyi közösségek életét?

A központi döntések érthetőek, sajnáljuk a rengeteg elmaradt eseményt és közösségi alkalmat, de ezt mindenki elfogadta. A személyes érintkezések helyett új lehetőségek adódtak az internet segítségével, amelyet próbálunk kihasználni. Bízunk a rendezvények és civil szervezeti együttlétek jövő évi bepótlásában.

Hebling Zsolt polgármester

-Most, a járvány második hulláma miatt újabb intézkedéseket kell meghozni, amikor is a helyzet napról-napra szinte változik. Melyek ezek?

A tavasszal felkínált segítségünket jelenleg is biztosítjuk, időseinknek bevásárolunk, receptet váltunk ki, egy külön email címen minden felmerült igényt, kérdést jelezni lehet (fertőtlenítőszer, maszk, tűzifa stb…). Heti rendszerességgel beszámolunk a fertőzöttek számáról. Hivatalunk kizárólag halaszthatatlan esetekben kereshető fel, sportcsarnokunk csak saját egyesületi tagokat fogad, iskolánkkal, óvodánkkal napi kapcsolatban vagyunk. A közszolgáltatások működnek.

-Veszélyhelyzet esetén hogyan lehet előkészíteni a 2021-es év költségvetését és milyen feltételekkel?

A 2021-es esztendő pénzügyileg hasonlóan nehéz lesz,  mint az idei. Minden döntést egyeztetek a képviselő-testület tagjaival. Folytatjuk a fegyelmezett gazdálkodást, de intézményeinket biztonsággal fenntartjuk, valamennyi kötelező feladatunkat ellátjuk. Fejlesztésekre kevesebb forrás áll majd rendelkezésünkre valószínűleg.

-December a szeretet, az ünnep, az ajándékozás és a meghitt családi beszélgetések időszaka. Alsóörs minden évben nagyvonalúan megajándékozza a településen élők különböző korcsoportjait. Az idei évben mire számíthatnak?

Időseink (öregségi nyugdíjkort elérők) a helyi élelmiszerüzletben beváltható 5000Ft értékű utalványt kapnak, minden gyermek pedig mikulás csomagot. Természetesen a rászorulók a megszokott támogatásokban részesülnek most is. Mindenki számíthat ránk, akinek bármi problémája adódik.  

-A rengeteg felmerülő probléma mellett, köszönet illeti mindazokat, akik bármilyen módon küzdenek a járvány ellen. Mi erről a véleménye?

Nem lehet elégszer hálás szívvel megköszönni áldozatvállalásukat! Magas színvonalon helyt állnak, számíthatunk rájuk, biztonságban érezhetjük magunkat. De nekünk, mindannyiunknak megvan a felelősségünk, vigyázzunk magunkra és egymásra! Széles körű, közösség formáló összefogást tapasztaltam tavasszal és jelenleg is.

-Végezetül ha tehetné, milyen ajándékkal kedveskedne Alsóörs lakosi számára a karácsonyfa alatt, mi lenne az újévi kívánsága?

Áldott, békés, szeretetben és egészségben bővelkedő ünnepeket kívánok mindenkinek, az újévtől azt remélem, hogy mielőbb múljon el a járvány, de az idei megtapasztaltak: vagyis karácsony üzenetéből adódó: egymás segítése, tisztelete, megbecsülése, és a szeretet kísérje végig a 2021-es esztendőt, melynek minden napján szórjuk magunkból a jót a világ felé!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!