Katonai síremléket avattak Alsóörsön

balaton.vehir.hu 2020. 11. 17. 15:51

Alsóörs, 2020. november 17. kedd - Ünnepélyes keretek között avatták fel a II. világháborúban elhunyt katonák síremlékét a Balaton-parti településen.

 Egy igaz történetről szeretném tájékoztatni Önöket, amely nemes és hazafias cselekedetről, a tiszteletről, elődeink megbecsüléséről szól - Emlékezett Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere.

Majd folytatta: Csiszár Lehel barátaival együtt 2006-ban elkezdték kutatni Magyarországon a hadisírokat és emlékműveket. Azokat  a www.magyarhosok.hu honlapra töltötték fel.

Lehel ezen kutatások során találta meg az alsóörsi temetőben 2015. április 16-án Varga István és négy bajtársa sírját, s mivel az elhanyagolt volt, így elkezdte gondozni.

 A hősi halottak azonosításával kapcsolatosan megkereste a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatalát 2016. februárjában, ahonnan azt a választ kapta, hogy ahogy lehet, feltárják a sírt és megpróbálják azonosítani az elhunytakat.

Onnantól kezdve minden évben tavasszal és ősszel  friss virág került a sírra.

A feltárásra idén nyáron került sor, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, miniszter-helyettes segítségével.

A feltárás során a sírban öt magyar hősi halált halt katona maradványait találták meg.  Levéltári kutatómunka után sikerült beazonosítani őket:

-         Kovács Lajos 1899-1945

-         Kálmán János őrm. 1913-1945

-         Varga István tiz. +1945

-         Varga József őrv. +1945

-         Bódis Mihály 1912-1945

 

Kálmán János őrmesternek sikerült felkutatni még élő rokonait, akik fényképet is küldtek.

Csiszár Lehel a feltárás után önként vállalta a sír rendbetételét és a Honvédelmi Minisztérium által megadott paraméterekkel a méltó síremlék elkészítését is, saját költségén, amely október 22-én megvalósult.

Fenti történetből az önzetlenség szép példáját tapasztalhatjuk, amelyet településünk nevében hálás szívvel megköszönök! - Zárta gondolatait a polgármester.

Az egyházak képviselői megszentelték a sírkövet majd a rendezvény koszorúzással zárult.

A mikrofonnál Hebling Zsolt

Csiszár Lehel

Fotók: Nagy Veronika

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!