Alsóörs - Ilyen nyarunk még nem volt

balaton.vehir.hu 2020. 05. 14. 15:36

A világjárvány miatt feje tetejére állt a világ. A Balatonnál is rengeteg kihívásnak kell megfelelniük az önkormányzatoknak. Ez alól Alsóörs sem kivétel. A balaton.vehir.hu kérdéseire Hebling Zsolt polgármester válaszolt.

 -Mennyire más az idei szezonra való felkészülés, hiszen még tart a járvány miatt a veszélyhelyzet. Melyek azok a főbb intézkedések, amelyek biztosan kihatnak, befolyásolják az idei nyári szezont? 

Év elején teljesen máshogyan képzeltük az esztendőt, egy kiemelkedő szezont vártunk, de közbejött a veszélyhelyzet. A költségvetést is újra kellett gondolni, amellett, hogy minden erőfeszítésünkkel a járvány elkerülésén dolgoztunk. De a szezonra való felkészülés ugyanúgy folyik, gőzerővel és optimistán készülünk rá. Költségtakarékosság jellemzi intézményeinket, számos fejlesztést halasztottunk el.

-Hogyan alakulnak az idei kemping és strandi apartmanok foglalása? 

Már júniusra is sok a foglalás, de a júliusi, augusztusi szállásokat egyáltalán nem mondták le, kivárnak, bizakodásra lehet okunk.

-Nyáron is lesznek kánikulai napok, amikor rengetegen szeretnének strandolni, megmártózni a Balatonban. Hogyan lehet kezelni a strandra belépők létszámát és a higiéniai feltételeket?

Egyeztetünk a hatóságokkal és a szomszédos településekkel. Minden szabályt be fogunk tartani, valószínűleg egyidejűleg kevesebb strandoló lehet a fürdőhelyen, de a strandunk mérete elég nagy. A turisztikai egyesülettel létrehozunk egy pénzalapot – önkormányzati 10 millió Ft-os nagyságrenddel és a szolgáltatókkal közösen, amelyből terméket fejlesztünk és marketingre költjük, hogy egyenletesebb legyen a vendégszám, s ne a hétvégékre összpontosuljon minden.

-Az önkormányzat hogyan tudja befolyásolni a strandi büfék, egyéb szolgáltatóknál a kötelező távolságtartást? Találkozhatunk majd új, tájékoztató információs táblákkal? 

Ez közös feladat a szolgáltatókkal, munkatársaink is ellenőrizni fogják ezen szabályok betartását. Új tájékoztatótáblákat is elhelyezünk.

-Mi a helyzet a közterületek használatával, a köztéri fitnesz parkok és játszóterek használatával? 

Most már lehet azokat használni, nagy gondot fordítunk a fertőtlenítésükre.

-Hogyan befolyásolja a nyár az iskolai, óvodai ügyeleti rendszert? 

Jelenleg az óvodában biztosítjuk az ügyeleti rendszert és konyhánk is működik. Az iskolában gördülékenyen zajlik a digitális oktatás, érvényes lesz a tanév. Bizakodunk, hogy ballagóink már elköszönhetnek személyesen iskolájuktól.

-Milyen programokat láthatunk Alsóörsön és mikor? 

Figyelemmel kísérjük a szabályokat, a nyárbúcsúztató,vendégmarasztaló fesztivált szeretnénk megtartani augusztus 19-22-ig, utána következik a Zorall Sörolimpia. Még nem tettünk le a sörfesztiválról sem, s a Pannon Várszínház előadására is sor kerül. Az Open Road Fest viszont 2021-ben lesz megrendezve.

-Ez a nem mindennapi helyzet mennyire befolyásolja a település költségvetését, mennyire optimista a község vezetősége és lakossága? 

Mi optimisták vagyunk, április elején még készült egy nagyon pesszimista költségvetés is, de takarékos, körültekintő napi működéssel, bízva a főszezon óvatosan becsült számadataiban nem lehet gond. Természetesen önkormányzatunk is kiveszi a részét az országos válságkezelésből.

-Végezetül, mit üzen a helybélieknek és nem utolsó sorban a nyáron (is) Alsóörse érkezőknek? 

Először is nagyon köszönöm az eddigi fegyelmezett magatartást és rengeteg segítséget! Lakosainknak és vendégeinknek jó egészséget, biztonságot, gondtalan, szép nyarat kívánok!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!