XX. térségi szőlész-borász találkozót tartottak Alsóörsön

balaton.vehir.hu 2020. 02. 08. 16:55

Alsóörs, 2020. február 8., szombaton – Szombaton tartották a Fábián József emlékére rendezett, XX. jubileumi térségi szőlész-borász találkozót az Eötvös Károly Művelődési Házban.

 

A megjelenteket Hebling Zsolt polgármester köszöntötte, aki kiemelte, hogy Alsóörs hagyományőrző település ezért a mai napon már 20. alkalommal emlékezünk meg Fábián József esperesről, aki a település szülötte, aki maradandót alkotott igen értékes munkásságával hozzájárult a szőlő és bortermelő vidék Alsóörs növény és szőlő és bortermelő kultúrájához. Fábián József biztos alapokat teremtett, amire mind a mai napig építkezhetünk – fogalmazott. Majd hozzátette, hogy mint minden évben, idén is egy pincészet mutatkozik be, a mai napon a balatonboglári Veszprémi pince.

 

Hebling Zsolt 

Dr. Kálmán Csaba református lelkész megemlékező beszédében ismertette Fábián József (1761-1825) életútját. Méltatta lelkipásztori munkásságát, nyelvújító tevékenységét és kimagasló szőlészeti tudását, széleskörű nemzetközi szakmai kapcsolatait. A beszédet követően elhelyezték a megemlékezés koszorút Fábián József emléktábláján.

 

Kálmán Csaba

A találkozón Varga Zoltán a Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke szerint kiváló év volt a 2019-es, aminek köszönhetően mintegy 100 bor (Balaton-térségi) kapta meg a forgalmazási jogot a bolti árusításra. Arról is szólt, hogy a térségben szinte már mindenhol végeztek a gazdák a metszéssel és remélhetően már nem lesznek kemény téli fagyok és az idei évben is jó termés lesz – fogalmazott.

Varga Zoltán

A több évtizedes kiváló borászati tevékenységért hárman vehettek át oklevelet: Rehus Lajos (betegség miatt nem lehetett jelen), Cserna Sándor és Bozzay László.

Az oklevelek átadásakor elhangzott laudációk:

Rehus Lajos  

Rehus Lajos vendéglátóipari szakember, hosszú ideig is ebben tevékenykedett, az Almádi Kertbarátkör őt és szakmai tapasztalatait nagy örömmel várta, egy évtizeddel ezelőtt.

A civil szervezet elnökségi tagjaként aktívan a második ciklusát tölti, szolgálja közösségét.

Kispincés borászként kiváló borok kerültek ki kezeiből.  Sajnos a borkészítés mesterségét befejezte, de fogyasztóként mindig számíthatunk rá. Családjában is tapasztalható a bor iránti elkötelezettsége, mindkét fia borrendi tag, felesége szintén aktív az Almádi Kertbarátkörben.

Kiemelkedő szakmai munkájáért a Fábián József emlékére rendezett 20. jubileumi térségi szőlész-borász találkozón oklevélben részesítjük, gratulálunk!

 

Hebling Zsolt, Varga Zotán és Cserna Sándor

Cserna Sándor Balatonfűzfő város Tobruki városrészén lakik, fiatalos megjelenése ellenére már sok éve boldog nyugdíjas.

Aktív korában a Fűzfői Papírgyárban dolgozott.  Mindig természetszerető ember volt, saját kertet is művelt. 

A Vörösberényi Fábián József Kertbarátkörnek 2008.október 6-a óta tagja.

Több, mint egy évtizede vásárolt szőlőbirtokot, a megtermelt szőlőből fehérbort készít. Az elmúlt évtől a Kertbarátkör borát is gondozza 2 társával együtt. A megszerzett elméleti és gyakorlati tudás eredményeként az évente megszervezett borversenyeken szép eredményeket ér el.

Sándor a közösség hasznos tagja, a foglakozáson előadóként is szerepelt már.

A kirándulások, rendezvények, így a Fábián József emléknap állandó szereplője, harmónika játékával kíséri a nótákat, jó hangulatot teremt.

Kiemelkedő szakmai munkájáért a 20. térségi szőlész-borász találkozón oklevélben részesítjük, gratulálunk!

 

Bozzay László, Hebling Zsolt és Varga Zoltán

Bozzay László már gyermekkorában kapcsolatba került a szőlőtermesztéssel, diákmunkák alatt részt vett hagyományos ültetvények gondozásában és telepítésekben. A 70-es években édesapjával a Középmál dűlőben ápolták Irsai Olivér ültetvényüket, majd a Kermencs dűlőben létesített Pécsi szelektált Nemes Olaszrizling törzsültetvényt, melyről más borvidékekre is került szaporítóanyag.

Szakirányú középiskolai évei alatt Zalában megismerkedett a nagyüzemi gyakorlattal is. Édesapjától tanult fortélyokat továbbfejlesztve, szívesen kísérletezve is : a mai napig jelentős szerepet tölt be életében a szőlészet.

1994-től nagy szerepet vállalt a hegyközségi szervezet megalakításában, s egy évre rá, mint hegybíró kezelte a 150 termelő 50 hektárnyi szőlőjével kapcsolatos ügyeket, még Almádiból is bizalommal fordultak hozzá segítségért. Bozzay László vezetőtársaival több rendezvényt hívott életre: borversenyeket, Márton-napi borszentelést, borfesztiválokat. Pártolta a Fábián József találkozó létrejöttét is.

A hegyközségi törvényi változások miatt 2008-tól lehetőségeihez képest továbbra is megosztja több évtizedes tapasztalatait a hozzá fordulókkal, elkötelezett a szőlészet-borászat tradíciójának ápolásában.

Kiemelkedő szakmai munkájáért a jubileumi térségi találkozón oklevélben részesítjük, gratulálunk!

Az oklevelek átadását követően Maksa Zoltán humorista szórakoztatta a közönséget.

Az idei évben a balatonboglári Veszprémi pince mutatkozott be.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!