Magyar kultúra napja Alsóörsön

balaton.vehir.hu Fotó: Nagy Veronika 2020. 01. 24. 19:12

Alsóörs, 2020. január 24., péntek - A magyar kultúra napja alkalmából az általános iskola színjátszó csoportja bemutatta Karinthy Frigyes három egyfelvonásos darabját. Az ünnepség keretében került sor az alsóörsi Csipkeműhely által alapított „Örökség” díj átadására, amelyet idén Juhász Ferenc újságíró vehetett át.

 

Az est során elhangzott laudáció:

 JUHÁSZ FERENC  a helyi közéleti havilap, mostani nevén az Alsóörsi Halászbokor  felelős szerkesztője 1991.május 24. óta, tehát közel három évtizede!

Talán kevesen tudják, műszaki érdeklődésének megfelelően vegyészmérnöki diplomát szerzett a Veszprémi Egyetemen. Ugyanakkor több éven keresztül élhetett a másik, fiatal korából megmaradt hobbijával, szerkesztette az egyetemi újságot. Bár végzés után lehetett volna a két „szakmát” együtt művelni, rövid közéleti szerepvállalást követően az újságírást, szerkesztést választotta. A Veszprém városi lap mellett részt vett több település önkormányzati kiadványának szerkesztésében, így vált a kezdetben három falu, Tihany, Csopak és Alsóörs közös lapjának, az akkor találóan Halászbokor néven megjelenő helyi újság, majd néhány éve az Alsóörsi Halászbokor felelős szerkesztőjévé.

Természetesen igyekezett alaposan megismerni az érintett települések történelmét, hagyományait. Ehhez nagy segítséget kapott a Gubicza Ferenc kezdeményezésére a Balatonfüred – Csopak Tája Szövetkezet Igazgatósága, a kapcsolódó önkormányzatok és a Veszprém Megyei Levéltár közös kiadvány sorozataként megjelent kötetekből. A megyei könyvtárban főként az 1800-as években megjelent lapokat nézte át, megismerkedett az akkori önkormányzatok működésével, a kisebb-nagyobb közösségek hagyományőrző tevékenységével. Amelyek napjainkban visszaköszönnek a kézműves alkotó klubok, dalkörök, színjátszó együttesek létrejöttében, közösség vonzó és formáló szerepléseikben.

Alsóörsön Albrecht Sándor írásai, Zórád Ferenc, Nagy Veronika és mások fotói mellett a szerkesztő rendszeresen  tudósított a közéletről, kultúráról,sportról, valamint  a civil szervezetek életéről, többek között a Csipkeműhely  alkotóinak – ma már határon túl is ismert, elismert – munkásságáról, a Képzőművészeti Egyesület tagjainak közös és egyéni kiállításairól, a Sirály Dalkör  kedvcsináló szerepléseiről, az általános iskola diákjainak mindig nagy közönségsikert arató előadásairól,  vagy a kőfaragó táborok résztvevőinek szobrairól. Nem titkolja, önmaga nem próbálkozott egyik terület művelésével sem, ugyanakkor soha nem hasonlította össze az amatőrök produkcióit a profikéval, előbbiek tehetsége az együttlét egymást segítő, gazdagító örömével, a nagy közösség elismerésével párosul.   

Fotók: Nagy Veronika

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!