Négyszemközt Vörösmarty Évával

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Kovács Piroska 2020. 01. 04. 14:09

Négyszemközt a megyegyűlés alelnökével, Vörösmarty Évával. Néhány héttel ezelőtt egyhangú szavazással választotta másodízben alelnökévé az alsóörsi származású Vörösmarty Évát a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése.

 Ebből az alkalomból beszélgettünk.

Jártál már itt? - kérdezi kedvesen, és már vezet is körbe a belső udvar köré épült impozáns épületben, ahol a téralakítás bravúrjait, a timpanonjában címert viselő Megyeházát, a neoreneszánsz évszázados reprezentánsát kívülről jól ismeri minden járókelő. Már a fedett kocsibehajtó láttán megérinti az embert az a hangulat, amely olvasmányokat idéz. Az első emelet előcsarnokában emléktáblák, a megye elöljáróinak portréi. A díszteremben óriási csillár világítja be a kazettás mennyezetet, a karzatokat, a karcsú oszlopok közé három gyönyörű üvegablakon át áramlik be a fény. Sokat látott már ez az épület – magyaráz kísérőm: volt német és szovjet laktanya, működött benne tábori kórház, levéltár, valamint országos- és helyi szervek képviseletei. Napjainkban ez a Veszprém Megyei Önkormányzat otthona. A közgyűlés alelnökasszonya büszke arra, hogy itt tölti mindennapjait.

Az első szó ismételt megválasztásod okán mindenképpen a gratuláció kell, hogy legyen. Ilyen jövőképet álmodott magának az alsóörsi iskola egykori kisdiákja?
Nem, egyáltalán nem. Mint minden gyereknek, nekem is voltak vágyaim az életem folyását illetően, hol nyomozó szerettem volna lenni, hol helikoptervezető, máskor kozmetikus, de az, hogy egyszer a közélét szereplője legyek, soha nem jutott volna eszembe. Tizennégy éves koromban Győrbe kerültem, ahol műszaki irányultságú iskolában víztechnológusként végeztem szülői tanács alapján. A későbbiekben kiderült, hogy ez nem az én utam, az viszont biztos, hogy az akkori kollégiumi lét alatt tanultam meg az alkalmazkodást és az emberekhez való viszonyulás törvényszerűségeit. Tanulmányaimat a bajai főiskolán folytattam szintén műszaki vonalon, ahol vízellátási- és csatornázási üzemmérnöki diplomát szereztem. A tanultakat a DRV-nél kamatoztattam, majd férjezmentem és megszületett a lányom, Éva.

Később új irányt vett az életed. Hogyan kerültél kapcsolatba a politikával?
1998-ban történt. Alsóörs polgármestere, dr. Bóka István ismét indult az országgyűlési képviselőjelölti választásokon. Jól ismertük egymást. Megkérdezte: lennék a kampányfőnöke? Örömmel mondtam igent. Akkor még nem tudtam, hogy ez a döntés ki fog hatni az egész életemre. Az ország egyik legsikeresebb polgármesterének (aki 2007-ben az Év Polgármestere címet is elnyerte – a szerz.) és országgyűlési képviselőjének a személyi asszisztense lettem! Ez egy bizalmi állás, állandó készenlétet, precizitást követel. És természetesen megfelelő szakmai felkészültséget. De nemcsak emiatt szereztem egy politikai marketing szakirányú diplomát a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdász szakán, hanem azért is, mert munkált bennem egy nagyfokú bizonyítási kényszer. Arra pedig bőven nyílt alkalmam. Nem volt könnyű, de sikerült. Bóka István mindenben a segítségemre volt, sokat tanultam tőle. Szerettem vele dolgozni. Szívesen gondolok vissza azokra az évekre.

Az élet nem állt meg, új kihívásokat tartogatott számodra.
Tizenhárom évvel ezelőtt, 2006-ban a megyei közgyűlés tagja lettem, 2018-ban pedig annak alelnöke. Többféle bizottságban tevékenykedtem, mint annak tagja, illetve alelnöke, elnöke, miközben új országgyűlési képviselő kapcsolódott be a munkánkba, dr. Kontrát Károly személyében, aki szintén bizalmat szavazott nekem. Örülök ennek. Alelnökké választásomat ő is és István is támogatta, hálás vagyok érte. Sikerült tovább építenünk az aktivistahálót, és ami még nagyon fontos, megtartani és erősíteni a jó viszonyt a városok és a legkisebb települések polgármestereivel egyaránt. Veszprém megyei munkámban is tudtam kamatoztatni az így kialakult kiegyensúlyozott kapcsolatendszert, mellyel a békés együttműködés és az egymás iránti tisztelet jegyében dolgozom.

Feladatok sokaságának kell eleget tenned. Melyek a legfontosabbak?
Valóban színes a paletta. Nagyon fontos a területfejlesztési feladatkör. Természetesen a gazdasági feladatok megoldása – például pályázatok elbírálása, felosztása – áll az első helyen, sok tennivaló van az alelnökséggel járó protokolláris kötelezettségek terén is, de van egy olyan szegmense a munkámnak, amely nagyon közel áll hozzám. 2014-ben létrejött a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság, melynek alelnökké választásomig én töltöttem be az elnöki tisztét. Ez egy nagyon szép feladat volt számomra. Elkötelezett vagyok abban, hogy Veszprém megye sikeres legyen ebben a vonatkozásban, hogy minél vonzóbb kép éljen az emberekben erről a gyönyörű vidékről. Természetadta és ember alkotta felbecsülhetetlen értékeit a „Veszprém megye kincsei”- vel is tudjuk reprezentálni. Ezt a munkát rendkívül fontosnak tartom, mivel az értékmegőrzés huszonnegyedik órájában járunk, hiszen vannak máris feledésbe merült kincseink, ezért van nagy jelentősége a meglévők pontos dokumentálásának.

Úgy tudom, nemcsak az értékmegőrzést tartod szívügyednek, hanem az állatvédelmet is.
Igen, nagy állatbarát vagyok, nemcsak oly módon, hogy ezt hangoztatom, hanem teszek is érte. Alapítványokkal tartok kapcsolatot, segítek ott, ahol módomban áll. Higgyék el, az állatok rendkívüli értékeket közvetítenek! Fontos „feladatot” látnak el terápiás célból, idősotthonokban, gyerekek körében. Vannak ezirányú külföldi tapasztalataim és hazai terveim a jövőre nézve. Nekem is van örökbefogadott kutyám és mentett cicáim.


Véleményed szerint milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy közéleti személynek?
Helyt kell állnia a viselkedési palettán. Igyekeznie kell példát mutatni. Fel kell vállalnia a véleményét, és ki kell tartania amellett. Ha kudarc éri, méltósággal kell elviselnie, mindenképpen a tanulság levonása a cél. A tanulság pedig segíti az embert, hogy jobbá válhasson, és a jót tudatosabban értékelje. Első helyre azonban a stílusát tenném. Sokat számít, ha nyugalmat sugároz, magatartása befolyással van a környezetére, munkatársaira. Szerencsére ilyen a közgyűlés hangulata, és az elnökünk személye is.

Eddig csak munkáról beszélgettünk. Most kérlek, mondj néhány szót Vörösmarty Éváról, a magánemberről!
A legfontosabb időtöltés számomra, ha a lányommal együtt lehetek. Hasonló az érdeklődési körünk: az egyetem végzése mellett szakmát is tanult, kozmetikus lett (és én is beültem vele az iskolapadba, hogy beteljesítsem egyik gyerekkori álmom és megtanuljam ezt a szakmát). Szeretjük a wellness - hétvégeket, a gasztro- és a bortúrizmust, a zenét és a kulturális programokat, melyekből nagyon bő a kínálat megyénkben is. Szívesen kirándulunk. Vannak hagyományt teremtő mérföldkövek, ilyen az Erdélyben töltött karácsony. Egyszer béreltünk egy kis faházat, azóta visszajárunk. Csodálatos az ádvent a Hargitán!
Vallom, hogy tenyerén hord a sors. Szeretem a munkám, én osztom be az időm, tudom ezt a helyzetet kezelni. Rengeteg szeretetet, kedvességet kapok, ez nagyon nagy érték számomra. És van még valami: Veszprém megyét képviselem, valamennyi települést, a legjobb tudásom szerint, de soha nem fogom elfelejteni, hogy a csodaszép Alsóörs a szülőföldem.

Kovács Piroska

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!