Alsóörs: Nagy érdeklődés az NTAK tájékoztatón

balaton.vehir.hu 2019. 12. 12. 13:17

A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület december 10-én kedden tartott tájékoztatót a kistérség szállásadói részére az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házban.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ (NTAK) által előírt kötelező regisztrációs és a 2020. évtől élesedő online adatszolgáltatási rendszerről Pataki Júlia, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület vezetője tartott ismertetőt a közel 70 érdeklődő szálláshelyszolgáltató részére.

Az új, digitális adatszolgáltatási rendszer célja láthatóvá tenni az országban található összes szálláshely forgalmi, statisztikai adatát. Az NTAK közvetlen adatkapcsolat formájában adatot fogad a szálláshely-szolgáltatóktól, ezeket tárolja, feldolgozza, riportokat, elemzéseket készít. Az adatokat a turisztikai szektor valamint a törvényben meghatározott hatóságai számára továbbítja: hány turista, melyik országból, hány napot tölt a hazai szálláshelyeken, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe.

A rendszer bevezetése a szállodák és panziók adatszolgáltatásával kezdődött ez év nyarán, utolsó lépcsőként a magánszálláshelyek, campingek, közösségi és egyéb szálláshelyek kapcsolódnak be a kötelező adatszolgáltatásba.

Pataki Júlia turisztikai szakember válaszolt a tájékoztató végén a felmerült kérdésekre.

Az már látszódik, hogy több szolgáltatónál gondot fog okozni az informatikai felszereltség hiánya és használata is.

Egyedi esetekre is rávilágítottak a szállásadók, mint pl. egyes szállásközvetítő oldalak dinamikus árképzése vagy az Euros ár Forintosítása.

A kistérség szállásadói a későbbiekben is bátran fordulhatnak a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesülethez, ha a regisztrációval, üzemeléssel kapcsolatban információra lenne szükségük.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!