Sikeres évet zár a Sirály dalkör

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu 2019. 11. 20. 12:14

Bár még nincs vége az évnek, és a kórusra is várnak még feladatok, az már megállapítható, hogy az alsóörsi Sirály Nyugdíjas Közhasznú Egyesület Aranypáva-díjjal kitüntetett dalköre az előző évekhez hasonlóan, az idén is sikeres évet zár.

 Kedd lévén, a kórus heti próbájára igyekszem. Azt már a művelődési ház előcsarnokában észreveszi a betérő, hogy jó helyen jár, a dalfoszlányok nem ismernek határokat. Remek a hangulat, és ez nem véletlen: szeretik, amit csinálnak. A tásaság régen összeszokott, volt idő rá, hiszen 1999-ben történt megalakulásuk óta éppen húsz esztendő telt el. A sikerek kovácsa Bónyai Mária tanárnő. Személyében jó kezekben van a kórus vezetése.

A próba szakmai része véget ért, a kórus tagjai kérésemre közösen emlékezve gyűjtötték csokorba a jubileumi évben történteket. A fellépésekre különböző alkalmakkor, különféle helyszíneken került sor, ám volt egy közös jellemzőjük: a siker, némely alkalommal a balatonfüredi Kék Balaton dalkörrel közösen, melynek tagjai szintén Bónyai tanárnő tanítványai. Ahány fellépés, annyi kedves emlék – van mit mesélni az unokáknak. Közéjük tartozik a lovasi és az alsóörsi falunap, a Rákóczi –fa ünnepe Balatonakarattyán, ahol a négyszáz éves szilfa tövében volt felállítva a színpad, a Fábián – napi fellépés, ahol stílszerűen bordalokat énekeltek. Sokoldalúságukat bizonyítja, hogy Zircen bemutatták az egyházi zenében való jártasságukat, augusztus 20-án István királyról szólt az ének. Jártak Ajkán és Balatonfüreden, szüreti felvonuláson és Ki Mit Tud? –on. szereplői a megyei nyugdíjas találkozóknak és az idősek karácsonyi ünnepségének. Büszkén viselik szép új egyenruhájukat, azért pedig nagyon hálásak, hogy az önkormányzat elismeri munkájukat. Egy gondjuk van: nincs biztosítva az utánpótlás. Ez úton is kérik, segítsenek!

Végezetül tartozom azzal, hogy ez az írás miért éppen most látott napvilágot: A Kórusok Országos Tanácsa (KÓTA) Országos Népzenei Minősítő versenyén az alsóörsi énekkar 2019-ben megvédte korábban jól megérdemelt rangját, az „Aranypáva – díj” minősítést, melyhez gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Kovács Piroska

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!