Csinibaba az alsóörsi strandon

balaton.vehir.hu 2019. 08. 13. 14:48

Percekig zúgott a vastaps. A Pannon Várszínház művészei oly hitelesen vezették vissza nézőiket a ’60-as évek világába,hogy akik személyes emlékeket őriznek azokról az évekről azért, akik nem, ők pedig azért, hogy megismerjék azt az életérzést, amelyet a darab közvetít, maradéktalanul élvezték a zenés – táncos visszarévedezést.

 Márton Gyula író és Tímár Péter rendező nevével fémjelzett nagysikerű film eredeti színpadi változata képezte a veszprémi társulat által színre vitt történet alapját. Annakidején a kor legnagyobbjai, köztük Bacsó Péter, G. Dénes György, S. Nagy István, Szász Péter szövegíró, Bágya András, Fényes Szabolcs, Majláth Júlia, Ullmann Ottó zeneszerző és mások tettek azért, hogy a Csinibaba című film csokorba gyűjtve a legnépszerűbb slágereket, korképet rajzoljon a jövő számára arról a különleges atmoszférájú világról, amely ezt az időszakot jellemezte.

Fotó: Zórád Ferenc

A mai fiatalok számára, akik fesztiválról fesztiválra járnak, és vetélkedők garmadáját élvezik, nehezen képzelhető el, hogy milyen óriási érdeklődést váltott ki mintegy országos eseménnyé válva az I. Ki mit tud? A tét nem volt kevesebb, mint a VIT-re való kijutás. A Csinibaba hőseinek is ez az álma. Mindez 1962-ben történik, akkor, amikor az ’56-os események után ébredező országban győzedelmeskedik az életigenlés, a vágy egy jobb világ után. A forgatókönyv változatos helyzeteket és jellemeket vonultat fel. A Ki mit tud? válogatója során kiderülnek indokaik, melyek közül nem hiányozhat a szerelem. Bár az alkalmilag szerveződött zenekar jól teljesít, ők az ország, a kor pedig saját határain nem tud túllépni. Egy szép álom szertefoszlik, a végső konklúzió mégis örökérvényű: mindannyian imádunk élni!

A Pannon Várszínház társulta már számtalanszor bebizonyította, hogy a legjobbak közül való. Így történt most is, pazar alakítások sorát élvezhette a strandszínház nézőterét színültig betöltő sokaság. A főszerepben, Simon bácsi tömbbizalmiként a népszerű Molnár Ervinaratott sikert, amelyben osztozott vele Oravecz Edit, aki feleségét, a frivol mozgalmár Aranka nénit alakította. Nagyszerű karakterek keltek életre Koscsisák András (Boston cézárja), Lívia (Margit büfé), Szente Árpád Csaba (Attila), Szelle Dávid (Bajkon úr), Keresztesi László (dzsigoló), Kovács Ágnes Magdolna (pincérnő) és mások jóvoltából.

Az előadás koreográfusa Krámer György, zenei vezetője Győrfi Judit, díszlettervezője Kovács Yvette Alida, jelmeztervezője Sellei Gabivolt. A darabot Vándorfi László rendezte.

Kovács Piroska

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!