Fotókiállítás a Török Házban

balaton.vehir.hu Forrás: Kovács Piroska 2019. 07. 09. 09:44

Táncversenytől a guineai halászlányig – új kiállítás nyílt Alsóörs legszebb kiállítóhelyén, a hajdani kisnemesi udvarházban. A szép számban megjelent érdeklődőnek ezúttal a Magyar Fotóművészek Szövetsége Senior Alkotó Csoportja mutatkozott be a maga speciális módján.

 

Ezen a szép meleg nyári estén együtt volt minden, ami ahhoz kell, hogy az ember befogadja a szépséget. A varázslatos táj, mint minden alkalommal, most is rabul ejtette a látogatót. Miután a Művház –Csapat vezetője, Kálmánfi Gábor köszöntötte a megjelenteket, Balázs Gergely hegedűművész jóvoltából valami egészen különleges zenei csemegében részesültünk.

A kiállítók képviseletében Müller Ferenc szólt. Az „Életképek” 2018. című vándorkiállítás első helyszíne, az „Eötvös 10” után hosszú utat járt be Szentendrétől Debrecenig, Vasvártól Vácig mielőtt hozzánk érkezett, megérdemelt sikert aratva mindenütt. Változott a kiírás is: a kezdeti szalon jelleget felváltotta a tematikus forma, jelenlg ismét szabadon választják meg a kiállítók mondandójukat.
A kiállítás anyaga jól tükrözi a sokféleséget. Néhány példa, kezdve rögtön Müller Ferenccel, aki remek felvételt készített az utcán siető emberektől, Herbst Rudolf egy fején megrakott tálcát hordozó fiatalról, Siklós Péter egy híd vasárnapi forgalmáról. Nem nélkülözi a humort Gyarmati Sándor Gömbök című képe, csakúgy, mint a gyalogolni nem hajlandó megtámasztott kerékpár Kocsis Iván olvasatában. Érzéki művészi fotó Agócs Józseftől a Vonalak, szemet - lelket gyönyörködtetnek Módos Gábor táncversenyen készült felvételei, a nagyvilágra tár kaput Bara István Guineai halászlánya, Bahget Iskander Sivatagban és Tetők elnevezésű képe.

A kiállított fotók alkotói között vannak fotóművészek, fotográfusok és a fényképezés olyan elkötelezett hívei, akik a mindennapok egészen más területén állnak helyt. Húsz önálló kiállítással a háta mögött közéjük tartozik Müller Ferenc is, aki épületgépészmérnök. Bár a technika felgyorsult, ő változatlanul az analóg módszer híve. Beszélgetésünk során számos érdekességet tudtam meg tőle, többek között azt, hogy a felvételekre készülni kell, és azt is, hogy a fotográfiának élethűbbnek kell lennie, mint maga a valóság.
A továbbiakban lehetőségem adódott a reklámgrafikus végzettségű fotóművész – író Németh Andreával is szót váltani, aki könyvet, naptárt készít, és karitatív célból foglalkozik húsz éve újságírással. A vándorkiállításon Ólomüveg ablak behelyezése című munkájával szerepel. Bráda Tibor nagyméretű alkotása a dunaújvárosi Krisztus Király Főtemplomot díszíti.

A kiállításmegnyitó hangversennyel folytatódott. Balázs Gergely hegedűművész különleges hangszerén, egy elektromos hegedűn nagyrészt saját kompozícióit játszotta (az érdeklődőknek szívesen megmutatta magát a hangszert is). Előadásában először Bach: d-moll toccatájának átdolgozást hallhattuk, majd az Utolsó mohikán című film kísérőzenéjének részletét, valamint különféle improvizációkat.

Kovács Piroska

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!