XIX. térségi szőlész-borász találkozót tartottak Alsóörsön

balaton.vehir.hu 2019. 03. 02. 19:18

Alsóörs, 2019. március 02., szombat – A lelkészre, a nyelvújítóra, a szőlészre, Fábián Józsefre emlékeztek a térségi találkozón.

 

A megjelenteket Ferenczy Gábor alpolgármester köszöntötte, aki kiemelte, hogy Alsóörs hagyományőrző település ezért a mai napon már 19. alkalommal emlékezünk meg Fábián József esperesről, aki a település szülötte, aki maradandót alkotott igen értékes munkásságával hozzájárult a szőlő és bortermelő vidék Alsóörs növény és szőlő és bortermelő kultúrájához. Fábián József biztos alapokat teremtett, amire mind a mai napig építkezhetünk – fogalmazott. Majd hozzátette, hogy mint minden évben, idén is egy pincészet mutatkozik be, a mai napon a Freind Pincészet.

Ifj. Tislér Géza református lelkész megemlékező beszédében ismertette Fábián József (1761-1825) életútját. Méltatta lelkipásztori munkásságát, nyelvújító tevékenységét és kimagasló szőlészeti tudását, széleskörű nemzetközi szakmai kapcsolatait. A beszédet követően elhelyezték a megemlékezés koszorút Fábián József emléktábláján.

Varga Zoltán

A találkozót Varga Zoltán a Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke nyitotta meg, aki szerint kiváló év volt a 2018-as, aminek köszönhetően mintegy 140 bor (térségi) kapta meg a forgalmazási jogot a bolti árusításra. Arról is szólt, hogy a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken a gazdák mintegy 2000-2100 hektáron foglalkoznak szőlő kultúrával, termelnek bort, az is ígéretes, hogy az utóbbi öt évben jelentősen megújultak az ültetvények – fogalmazott.

Az Operett-Musical Voices Társulat népszerű operett dallamaival fantasztikus hangulatot teremtett, még a közönség soraiból is többen bekapcsolódtak a közös éneklésbe. Az alsóörsi Sirály Nyugdíjas Egyesület dalkörének műsorát is hatalmas tapssal köszönte meg a közönség.

A találkozó alkalmából három borászt jutalmaztak elismerő oklevéllel több évtizedes szőlő és borászati munkásságukért. Elismerésben részesült Zsebők Zoltánné, Gottschall Henrik és Szemes Béla. Az okleveleket Hebling Zsolt polgármester és Varga Zoltán adták át.

Freind Péter

Majd Freind Péter mutatta be a Freind Pincészetet. Elmondta, hogy 1993-ban kárpótlási jegyekből vásárolták meg az első 13 hektárnyi szőlőt. Jelenleg a szőlőtermelést Balatonvilágos és Balatonfőkajár térségében végzik. Családi pincészetünkben a hagyományos és a modern technológiák együttes alkalmazásával készített borainkkal várjuk vendégeiket.

Hebling Zsolt, Varga Zoltán és Zsebők Zoltánné

Zsebők Zoltánné méltatása 

Városon nevelkedve, fiatalasszonyként került az alsóörsi Horváth Lajos unokamenyeként a családi gazdaságba, ahol már néhai férje nagyszülei, szülei és az ők elődei is gazdálkodást, szőlőművelést folytattak. Napjainkban is próbálja családjával ezt a tevékenységet végezni, a szőlő művelésével, feldolgozásával kapcsolatos teendőket ellátni. Igyekszenek megőrizni a szőlőtermesztés, borkészítés fortélyait, hiszen a munkafolyamat az évek során nem változott, csak korszerűsödött, gépesítettebb lett. A bor készítésének is megvan a maga menetrendje, azt tanulta az idősebb családtagoktól, az siettetni nem kell.  Jelenleg közel egyhektáron ezerfürtű, egy kisebb területen pedig Irsai Olivér, Zalagyöngye és Semilon szőlőfajtákat termesztenek, ill. készítenek a termésből finom nedűt. Bízik abban, hogy az utánuk következő generáció is talán majd legalább hobby szinten ezzel a tevékenységgel nem hagy fel, hiszen a több mint 100 éves pincében minden a szőlőműveléssel, annak feldolgozásával kapcsolatos eszköz adott, azokat próbálják megőrizni.

Hebling Zsolt, Varga Zoltán és Gottschall Henrik

Gottschall Henrik méltatása

Henriket az Alföldről, Bács-Kiskun megyéből a Duna partján lévő Harta községből a szerelem hozta, majd házasság telepítette le a Balaton felvidékre. Évtizedekig laktak Veszprémben, lakótelepi lakásban, de folyamatosan megvolt a lehetősége mezőgazdasági munkák végzésére. Majd új otthont építettek Vörösberényben. A szőlőművelés fiatalkori hobbija.   Felesége, Éva nagyszülőktől örökölt Vödörvölgyi birtokán felújították az ősi pincét, présházzal és lakrésszel bővítve teremtették meg családjuk számára a munka melletti kikapcsolódás, pihenés, feltöltődés színterét. Szőlőt telepített, finom boraival borversenyeken jó eredményeket ér el. Több éven át készítette és kezelte a Berényi Közösség saját borát. Hosszú ideje borbírálóként is részt vesz a környékbeli borversenyeken.

Még Veszprémiként évtizedig aktív tagja volt a Balatonalmádi Kertbarátkörnek. A Vörösberényi „ Fábián József”  Kertbarátkör munkájában 7 éve alelnökként vesz részt, a rendszeres programok összeállítását ötleteivel segíti. Önzetlen közösségi ember, akire mindig lehet számítani, s akinek társaságában jó lenni.

Hebling Zsolt, Varga Zoltán és Szemes Béla

Szemes Béla méltatása

Vegyészmérnök végzettségű, vállalkozó, aktív közösségi ember, aki egyben sikeres kispincés borász, szívesen tevékenykedik a borkészítés művészetében. Kedvelt szőlője és bora a Balaton-felvidék jellegzetes itala, a rizling, borászként és nem utolsó sorban fogyasztóként is. Az éves megmérettetésen, a borversenyen mindig jó és gyakran kiváló eredménnyel szerepel. Jó célok érdekében anyagilag is szívesen támogatja szűk baráti körével a témába vágó kertészeti és borászati elképzeléseket, eseményeket. A Balatonalmádi Kertbarát Kör elnökségi és a Balatonvin borlovagrend tagja.

A koszorúzás

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!