FRÍZ - Kovács Endre fotói a Hangvillában

balaton.vehir.hu Forrás: Kovács Piroska 2018. 12. 03. 14:33

A hétvégén, fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte Veszprém impozáns multifunkcionális közösségi tere, a méltán népszerű Hangvilla. Az ünnepi rendezvénynek alsóörsi vonatkozása is volt.

 Hangvillát, ezt a város szívében fekvő modern épületet meglátni és megszeretni csupán pillanat műve volt Veszprém igényes közönsége számára, és nemcsak nekik, hanem a ház minden látogatójának, bármely sarkából is érkeztek országnak, világnak. Ez egy olyan tér, ahol a hely szelleme körül lengi az embert, mintegy megszólítva őt, legyen az színházi produkció, egy nívós hangverseny, előadás, bepillantás a tánc világába és megannyi más élményt adó alkalom. Itt mindennek rendelt ideje és helye van, a zseniálisan tervezett épület magában hordozza a szükséges feltételeket, és akkor még nem beszéltünk az emberi oldalról, a remek műsorválasztásról, a változatos programokról, a minden igényt kielégítő választékról, a minőségről. Nem véletlen, hogy Bélafi László, a Swing – Swing Kft. ügyvezetője, az intézmény nagyot álmodni merő igazgatója, akinek gyermekkori vasúti terepasztala egy hangversenyterem volt, funkciót szánt annak a néhány üres falfelületnek is, amelyek az épület struktúrájából adódóan alkalmasak arra, hogy valamely érdeklődést felkeltő információt, esztétikai élményt közvetítsenek, jelen esetben a fotóművészet tárgyköréből. Arra kérte tehát az Alsóörsön élő nagyszerű fotóművészt, Kovács Endrét, hogy váltsa valóra ezt az elképzelést, amit ő örömmel megtett, megtisztelőnek tartva az alkotói meghívást a város új utakat kereső, modernitást képviselő intézményébe, megannyi személyes élményének színhelyére. Így született meg a FRÍZ címet viselő fotósorozat, melynek leleplezése jubileumi díszünnepség keretében, az újonnan alapított Hangvilla-díj átadásával és az első díjazott, Csemer Boglárka Boggie koncertelőzetesével párhuzamban zajlott le.

Az ünnepi pillanatokat feszült várakozás előzte meg. A megnyitóra gyülekező látogatók a folyosón sétálva találgatták, hogy vajon mi rejlik a Hangvillát ábrázoló egyforma felvételek mögött. A kérdés aktualitását tetézte az igazgató gondolata, miszerint, mint minden szemlélőnek, neki is megvan a maga saját verziója a látottakkal kapcsolatban, de azt nem osztja meg jelenlévőkkel.

Annál inkább megtették ezt maguk a képek, illetve a kiállító művész maga. „Életem során a fotóművészeten belül az új lehetőségeket kerestem a korszakonként lehetővé váló technikai megvalósításokban és témafeldolgozásokban. A jelenleg itt látható mű is ennek az útkeresésnek a jegyében született. Ebben az évben kezdtem el telefonos képeket készíteni, Galaxy naplónak nevezve, tehát Napló, amely üzenete az életünk pillanataiból, vagy emlékeiből áll össze, készítőjének és a nézők számára is más és más üzenetet hordozhatnak. A képsorozat a FRÍZ címet viseli, lévén helyspecifikus mű, az itt megjelenő látványt erre a térre készítettem. A látvány kétirányú, egyszerre horizontális, tehát balról jobbra haladva érzékelhető a narratíva, ugyanakkor egy erre merőleges tengelyen vezeti a szemet, mintegy előre haladva a térben és az időben. A látvány közelít egy fa falé, eléri, és aztán elhagyja, tovább halad. Mindeközben a viharos nyári ég szinte mozdulatlan. Ez az úton levés, a szubjektív pillanat és a pillanatok összessége, az élet maga”.

Kovács Endre gyönyörű fotói már a megnyitón nagy sikert arattak. Arra pedig minden remény megvan, hogy ez a szép fríz, a görög - római klasszikus díszítőelemek rokona, a jövőben sokak számára jelent majd élményt, hiszen mint azt Bélafi László elmondta, a Hangvillában az elmúlt öt évben különböző célból több millióan fordultak meg. Végezetül Kovács Endre, bízva abban, hogy a Hangvilla és Veszprém meghatározó helyet foglalhat el az Európa Kulturális Fővárosa programban, „jó úton levést” kívánt mindenkinek.

Kovács Piroska

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!