Az Eötvös Kávézó sanzonestjéről

balaton.vehir.hu 2018. 07. 23. 15:17

Párizsban járt a nyár. Jól döntöttek azok, akik az Eötvös Károly Művelődési Ház és Könyvtár Eötvös Kávézójában múlatták az időt.

 Langymeleg volt az idő, kellemes a környezet, arról pedig, hogy jelenlévők egy igazán hangulatos, kikapcsolódásra alkalmas estét tölthessenek együtt, két tehetséges fiatal előadó: Kertész Dóra és Dakos Lilla gondoskodott.

További fotók ITT tekinthető meg!

Mielőtt annakidején Párizsban járt az ősz – azért, hogy Szent Mihály útján suhanjon nesztelen – a nyár is megállt egy röpke órácskára az Eiffel – torony szomszédságában. Ez mostanában történt, huszonnégy órája sincs még, igaz, nem Párizsban, hanem az alsóörsi művelődési ház átriumában, de az illúzió olyan tökéletes volt, hogy elhittük, hogy a könnyesszemű Mylord ott ül a vendégek között valamelyik asztalnál és meghatottan hallgatja az ő „kis szürke veréb” Edit Piafot.

A kávézó létrejöttének néhány hónapja alatt kialakította a maga sajátos arculatát. Mindenkor egyszerű eszközökkel, de annál remekebb érzékkel szemlélteti külsőségeiben az éppen aktuális mondanivalót. Ezúttal a világörökség részét képező párizsi Szajna-partot egy LED-függöny választotta el az Endrődi utcától, onnan kezdve pedig minden kellék azt a célt szolgálta, hogy hamisítatlan képet közvetítsen a sanzon fővárosának világa. Az ablakok alkalmi függönyéről visszaköszöntek a francia trikolór színei, a Művház - Csapat munkatársa, aki az egyre igényesebb étlap választékával kényeztette vendégeit, ugyancsak kék – fehér – pirosba öltözött. Színes lampionok mindenütt, az asztalokon speciális világítás, kissé távolabb pedig maga Párizs világhírű jelképe, a világ egykor legmagasabb építménye, az Eiffel-torony, úgy, ahogy azt még senki sem látta. Ebbe a környezetbe érkezett Kertész Dóra énekesnő és zongorakísérője, Dakos Lilla, akiket a kávézó vendégei szívélyesen fogadtak.

Miután Kálmánfi Gábor, a Művház – Csapat vezetője köszöntötte a vendégeket, elmondta, hogy Alsóörsön úgy tartják, hogy Párizs megér egy kávézót, különösen, ha a meghívott elődaók egy teljesen új műsort mutatnak be. Mint azt a későbbiekben tőlük megtudtam, Kertész Dóra a közelmúltban érkezett haza, hosszabb ideig énekelt egy óceánjárón, Dakos Lilla pedig zenekaruk kötelezettségeinek tett eleget. Ők ketten remek párost alkotnak, közös munkájuk, egyben barátságuk még a konzervatóriumi évekből datálódik.  Ismerik egymás minden rezdülését, a köztük lévő összhang tükröződött az előadás során is. Műsoruk első számaként Amelie engedett bepillantást csodálatos életébe, majd egymást követték a legismertebb sanzonok, francia hangulatú dalok, filmzenék, slágerek, köztük a Karády Katalin nevével fémjelzett: Hamvadó cigarettavég, a Házibuli című film betétdala, a Te meg Én, a Pesti lány és Dakos Lilla saját szerzeménye. A műsor gerincét azonban Edit Piaf világsikerei képezték, köztük a Padam, a Nem bánok semmit sem és az elmaradhatatlan Mylord. A szép este filmvetítéssel tárult, a Művház - Mozi műsorán stílszerűen francia film, a Bor, mámor, Provence ígért jó szórakozást.

A kávézó vendégei között végzett villámközvéleménykutatás eredménye:
Varga János és családja Lovasról: kellemes, hangulatos este volt. Napjaink rohanó világában több ilyenre volna szükség. Tetszett az ötletes dekoráció, az Eiffel-torony, a LED-függöny. A műsor jó volt, beleértve az új feldolgozásokat is.
Mihály Béla és Tímea vendégként járnak Alsóörsön: barátaink laknak itt, időnként eljövünk hozzájuk. Örülünk, hogy mostani látogatásunk egybeesik ezzel a programmal. Nagyon tetszett, jól éreztük magunkat. Jó volt a műsorválasztás, a két fiatal előadó pedig nagyon tehetséges.
dr. Vajna Csabáné: szeretem ezt a zenét, ezt a stílust. Némelyik szép számot hallgatva az embernek szinte táncolni támad kedve. Szép este volt. Rögtön kezdődik a film, megnézem, mert azt hallottam, hogy nagyon jó.

Kovács Piroska

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!