Nekünk az örömhírt kell továbbadni – vallja Berkes Péter plébános

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter Fotó: Szendi Péter 2017. 12. 29. 18:40

Gyerekkorában eldöntötte, hogy Istent szolgálja az alsóörsi és szentkirályszabadjai pap. - Vallásos családból származik, már gyerekkorában eldöntötte, hogy Istent szolgálja. 2013-ban lett Berkes Péter Alsóörs plébánosa, 2014 óta pedig Szentkirályszabadján is ellátja a papi teendőket.

 

Veszprémi családból származik, szülei már nyugdíjasok. Testvérei különféle szolgálatokat látnak el az Egyházmegye intézményeiben.– Hálát adok Istennek, amiért családomban nemcsak rokonokkal, hanem istenkereső emberekkel lehetek körülvéve. Ez az egyik legfontosabb erőforrás. Galambos Iván atyánál ministráltam először. Ő volt az, aki először megmutatta nekem, hogy lehet és érdemes jó papként, boldog lelkipásztorként élni. A szobám falán van két fényképem. Az egyiken - még kisgyermekként- én ministrálok neki, a másik fotón pedig ő áll mellettem és asszisztál nekem az első szentmisémen – emlékszik vissza Berkes Péter plébános. - De a nagy példaképek között kell megemlékeznem Ekker Béla atyáról is.

Márfi Gyula érsek 2011. június 17-én szentelte pappá, és rá két napra Veszprémben, a Szent Mihály Főszékesegyházban mutatta be első szentmiséjét. A papszentelés után engedélyt kapott az érsek úrtól fél éves külföldi szolgálatra nyelvtanulás és lelkipásztori tapasztalatszerzés céljából. Így jutott el Észak-Olaszországba az Udinei Főegyházmegyébe. 2012. január 2-án kapott kisegítő lelkészi kinevezést Balatonfüredre, a Krisztus Király Plébániára. 2013. november 1-jétől látja el papi teendőit Alsóörsön, Szentkirályszabadján pedig 2014. augusztus 1-jétől. A hívek mindkét településen nagy szeretettel fogadták.

Az összefogás és a nyitott szív jellemzi az egyházközségeket. Jó dolog megtapasztalni a barátok, a közösség megtartó erejét a hívek szolgálatában. A lelkes alsóörsiek összefogásának köszönhetően 2015. június végén lerakták a településen az új plébánia alapköveit, ahová egy időkapszulát is elhelyeztek. Hamar befejeződött az építkezés, 2016. február elején már be is költözhetett az épületbe. A plébánia megépítéséhez a helybeli híveken kívül az önkormányzat, a Veszprémi Érsekség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma járult hozzá. Berkes Péter atya reméli, hogy a következő években templomuk tetőszerkezete is megújul majd.

Az atya a következő évben licencia dolgozata megvédésére készül, küszöbön áll az ökumenikus imahét, készülnek az Eukarisztikus Kongresszusra, és mindenképpen meg szeretnék tartani azokat a programokat, kisebbek és nagyobbak számára, amelyeknek a településeken eddig nagy sikere volt.

 

A fiatal plébánosra jellemző, hogy amikor különféle beruházásokat áld meg, - plébánia, kikötő, óvoda - akkor mindig belevisz egy cseppnyi humort is.  – Fontos, hogy az embert a jókedve ne hagyja el. Vannak nehezebb napok, de ezeken felül kell emelkedni, hiszen az Evangélium örömhírt jelent, és nekünk ezt az örömhírt kell továbbadni – zárja gondolatait Berkes Péter plébános.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!