Skótdudás és egy Meg nem Értett Zenekar

balaton.vehir.hu 2017. 09. 11. 15:23

Szeptember második hétvégéjén egy új programsorozat első epizódjával örvendeztette meg a község lakosságát az Eötvös Károly Művelődési Ház. A Nemzetek Estjére elsőként Skócia és Írország „kapott meghívást” Alsóörse.

Célunk – mondta Kálmánfi Gábor, a Művház-Csapat vezetője, az egyes régiók kultúrájának megismertetése és közelebb hozása az emberekhez. Olyan alkalmakat kívánunk teremteni, amikor nemcsak egy adott konkrét esemény áll a középpontban, hanem komplex program, amely sokakat érdekel.

Az est bevezetéseként kézműves foglalkozás várta a gyerekeket, ahol Írország védőszentje, Szent Patrik attributumainak elkészítésére nyílt lehetőségük. Közben a Faluközpontban gyülekezni kezdtek az érdeklődők, akik ezúttal nem „fel”, hanem levonultak a művelődési házba. A menet élén senkiével össze nem téveszthető tradicionális öltözékben az első magyar skótdudás, Kéri György haladt. Már a menetzene megalapozta hangszerbemutatóval egybekötött hangversenyének hangulatát. A dudáról megtudtuk, hogy már i.e. kétezer évvel ismerték Mezopotámiában, és azt is, hogy a középkorban Európa országainak kedvelt hangszere volt. Kéri György azt is elárulta, hogy nagyon nehéz „szóra bírni”, a dudálás komoly fizikai munka.

További fotók az alsoors.hu oldalon!

Hangszere után a dudás látványos öltözékéről is pontos leírást kaptunk. Mint mondta, a felsőrész katonai uniformis, az, amit mi szoknyának hiszünk, az a „kilt”, zsebe nincs, fémláncon függő tarsolya viszont van. Egy skótdudásnál mindig van fegyver, még ha oly miniatűr is, mint jelen esetben nála. Ehhez tartozik még egy díszes kalap. A dudás zászló, nem kell, hogy szép legyen – mondta, csak hangos, hogy követni lehessen őt a csatában. A dudások egykor klánokba tartoztak, ezt tükrözte öltözékük is. Azt, hogy Kéri György e műfaj jeles képviselője, a zubbonyán lévő kitűntetés fémjelzi.
A továbbiakban a műsorban elhangzó különféle irányzatokhoz tartozó zeneszámokról kaptunk részletes ismertetőt. Mint mondta, a dudaszónak többféle funkciója van: a legősibb a falusi juhászok által használatos, fontos szerepe van a katonaság életében és újabban a szórakoztató világzene terén is. Ékes példákat hallhattunk a gospel kialakulásáról, a skót népzene és az egyházi zene kapcsolatáról, valamint ezzel kapcsolatos legendákról. A hangversenyt az előadó vetélkedővel fűszerezte. Alsóörsnek nem kellett szégyenkeznie, becsületét Nagy Veronika és egy alkalmi filmszínész pár mentette meg.

A dudabemutató után a M.É.Z. (a meg nem Értett Zenekar) lépett a művelődési ház stílszerűen díszített színpadának világot jelentő deszkáira. Az 1988-ban alakult együttes skót - ír népzenét játszik, nagy sikerrel. Jó hírüket Alsóörsön is igazolták. Remek hangulatú koncertjük végén csak úgy zengett a tapsvihar és a „vissza, vissza” kiáltás. Kedves színfoltja volt az estnek a világhírű ír sörrel való ismerkedés. Erre a fiatal alsóörsi vállalkozó, a sörfesztiválokat szervező Kóczián László jóvoltából kerülhetett sor, aki különböző márkájú sörökből biztosított kóstolási lehetőséget az est résztvevői számára.

A Nemzetek Napja első felvonása osztatlan sikert aratott. Várjuk a folytatást, amely, mint azt Kálmánfi Gábortól megtudtam, nem várat sokat magára.

Kovács Piroska

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!