A siker íze

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2017. 09. 04. 14:01

Alsóörs komoly hagyományokkal rendelkezik a vitorlázás terén, ezért is örülünk annak, hogy a Nemzeti Regatta küzdelmei során is beírta nevét e szép sportág történetébe. Köszönet érte – mondta Hebling Zsolt polgármester azon a hajókiránduláson, amely a győztes csapat jóvoltából a községet illette.

Mint arról honlapunkon már beszámoltunk, a tavalyi második helyezés után ebben az évben az alsóörsi legénység remekelt, és magabiztos versenyzéssel fölényes győzelmet aratott a BAHART, a Magyar Vitorlás Szövetség és Siófok város által rendezett II. Nemzeti Regatta küzdelmei során. A győzelemért járó díjak egyike egy jelentős összeg volt, amelyet a község marketing célokra kíván felhasználni, a másik egy két és fél órás kirándulás a vízen járók védőszentjéről, Szent Miklósról elnevezett hajó fedélzetén.

A nagy érdeklődésre számot tartó eseményre augusztus utolsó napján, kellemes kirándulóidőben került sor. Már az is felemelő látvány volt, ahogy az óriási hajótest simán, a vizet éppen csak fodrozva besiklott a kikötőbe, hogy aztán rövid idő multán a Balaton közepe felé véve az irányt, elinduljon a nagy kék országúton Tihany felé. Bizonyára sokan osztják a véleményem: az a panoráma, amely ilyenkor az ember szeme elé tárul, páratlan. Ahogy az apró falvakat ölükben tartó hegyek vonulata körülöleli a gyönyörű Balatont, ahogy a felhők játéka ezer színbe vonja az eget, ahogy a templomtornyok és kilátók (jelesül a miénk!) felkiáltójelet rajzolnak a tájban, ahogy Alsóörs Marina karcsú árbocai jelzik, hogy merre van az otthon, mélyen az ember lelkébe ívódik.
Miközben a Balaton zászlóshajója rótta a kilométereket, a fedélzet élte a maga életét. Azt nem lehet mondani, hogy bárki is unatkozott. Élénk társalgás folyt, az emberek – ismerősök és ismeretlenek – csoportokba verődtek, vagy éppen a szomszédjukkal beszélgettek, barátkoztak. Voltak, akik süteménnyel, gyümölccsel, innivalóval kínálták útitársaikat. A gyerekek (sokan voltak), külön kasztot alkottak, szemmel láthatóan élvezték a játékot, a kirándulást.

Úgy Füred felé járhattunk félúton, amikor ismerős hang szólalt meg a hangszórón át: Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt köszöntötte utastársait. Első szava a köszöneté volt. Köszönet a siker kovácsainak: Scholtz Imre csapatkapitánynak, Hegyi Mártonnak, Both Gábornak, Both Kálmánnak, dr. Bardóczi Miklósnak, Kovács Endrének és Mészáros Sándornak, akikre büszkék vagyunk, akik öregbítik községünk hírnevét, és akik lehetővé tették számunkra ezt a közösséget formáló, szép utat. A győzteseket – akik közül egyen pólót viselve többen ott voltak a fedélzeten – zúgó tapsvihar köszöntötte.

A polgármester után a hajó kapitánya, Molnár Endre szólt. Mint azt tőle megtudtuk, a 42 m hosszú, 10,5 m széles, 1,7 m merülési mélységű, eredetileg Kaptan Sevket Iyidere névre keresztelt Szent Miklós motoros a törökországi Izmirben épült, és a Boszporuszon teljesített átkelőhajó szolgálatot. Bár 2003-ban a BAHART megvásárolta, csak Budapestig jutott, ahol dunai sétahajóként funkcionált. Ennek az volt az oka, hogy a Sió részben a hajó mérete, részben a csatorna állapota miatt nem volt alkalmas arra, hogy leszállítsák. 2005-ben frappáns megoldás született. Képzeljünk magunk elé egy tortát – tette szemlélhetővé mondandóját a kapitány, amit vízszintesen kettévágnak. Ezt tették a tengerjáróval, miután felső fedélzetét levágták, majd visszaépítették. Most már „csak” az volt hátra, hogy az Amazonász dzsungeléhez hasonló Sió -csatorna medrét kitisztítsák, ezzel elhárult minden akadály a Szent Miklós vízre tételéhez. A hajót 2006. májusában a tihanyi perjel avatta fel. Molnár Endre elmondta azt is, hogy a személyzet létszáma mindössze négy fő, mindenki kettős képesítéssel rendelkezik, és minden feladatot ellát.

Miután elértük Tihany fokát, fordulatot vett a hajó, hazaindultunk, közben én rögtönzött közvéleménykutatást rendeztem:
Simon Gabriella: Jó ötlet a regatta, az pedig nagy eredmény egy kis településtől, hogy győzni tudott. Gratulálok. Először sétahajózom a Balatonon, nagyon jól érzem magam. Érdekes a hajó története, jó, hogy elmesélte a kapitány.
Prien Christel: Én berlini vagyok. Kezdetben csak nyaralni jártam Alsóörsre, 1987 óta áprilistól októberig itt lakom. Szeretem, mert nagyon szép a környék és kedves emberek élnek itt. Elmesélték nekem, hogy miért vagyunk most itt. Nagyon tetszik, szép élmény. Köszönöm és gratulálok.
Dr.Ungváry Ferenc: Alsóörs kulturális életének része ez a nap. Sokszínű tevékenység folyik itt, szimpatikus, hogy az igényekkel összhangban, azok figyelembevételével és egyeztetésével. Tökéletesen beleillik a képbe ez a hajókirándulás, mint szórakozás és örömforrás. Gratulálok.
Szalai Károly és neje, Gizike: Jó ötlet, Alsóörs csodálatos különben is, jól csinálja.
Láng-Molnár Emma, aki hét hónapos, a maga nyelvén juttatta kifejezésre, hogy édesapja karjaiban mennyire élvezi a balatoni szellőt és azt a pezsgő életet, amely körülveszi most, a kikötés pillanatában.

Végezetül Hebling Zsolt mondta el, hogy mennyire fontos, hogy együtt volt a falu, formálódott a közösség. 193 fő vett részt a kiránduláson. Tartalmas időtöltés volt ez a több, mint két óra, a jó időnek köszönhetően igazi nyárbúcsúztató. Mi, akik jelen voltunk, pedig tanúsíthatjuk, hogy a siker íze nagyon jó érzés!

Kovács Piroska

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!