Ughy István festőművész kiállítása Alsóörsön

balaton.vehir.hu 2017. 06. 17. 21:49

A neves festőművész alkotásaiból nyílt tárlat szombaton este az alsóörsi Törökházban. A kiállítást dr. László Péter művészettörténész-egyiptológus nyitotta meg.

A csodálatos balatoni panorámás környezetben megcsodálhattuk Kovács Gémes Júlia társulatának előadását, amely a népes közönség elé varázsolta a keleti utazást dalokkal, táncokkal a régmúlt és a modern világ stílusjegyeit ötvözik.

-Nagy örömmel fogadtam el a felkérést, hiszen egy volt kollégám kért fel, akivel együtt dolgoztunk Pápán az Eszterházy múzeumban- mondta László Péter. Majd ismertette a festőművész életrajzát, kiemelve, hogy Ughy István remek rajzokat készített régészeti ásatásakkor és egyéb műtárgyakról is, olyannyira, hogy több alkotása jelent meg könyvek illusztrációjaként.
Ughy István hírportálunk kérdésére elmondta, hogy ötven éve jár Torockóra festeni. Minden évben feleségével ott töltik a júliusi, augusztusi hónapokat egészen szeptember végéig, a hideg megérkezéséig. Majd hozzátette, hogy ott 400 méterrel magasabban vannak a tengerszint felett, közelebb Istenhez, és ezért sokkal tisztább a levegő, élénkebbek a festményein a színek.

A kiállítás július 5-ig látogatható

Ughy István (Székelykeresztúr, 1938. július 25.) erdélyi magyar festőművész, grafikus, muzeológus. Tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán végezte (1963). Előbb tanár volt, majd az 1970-es évek elejétől a székelykeresztúri városi múzeum munkatársa. Múzeumszervezői, kiállításrendezői, grafikusi feladatokat vállalt, elmélyülve néprajzi-régészeti témákban is. Jelentős szerepe volt a múzeumi képtár megteremtésében. Grafikusi vállalkozásai rendszerint múzeumi témákkal párosultak. Első ilyen jellegű munkája a Csontkarcolatok, porszaruk rajzai (Csíkszereda, 1975). Benkő Elek tanulmányával és az ő pontozott-árnyalt rajzaival jelent meg a Székely¬keresztúri kályhacsempék : 15–17. század című kiadvány (Bukarest, 1984). 1989-ben áttelepedett Magyarországra, ahol a pápai Gróf Eszterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum munkatársa lett. Ilon Gáborral közösen szerkesztett munkája A Kárpát-medence régészete (Budapest, 1995) főiskolai tankönyv. Önálló festészeti munkái (Jelenkor, Golgota) emberi sorstragédiákat jelenítenek meg.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!