Útirajzok Alsóörsön

balaton.vehir.hu 2017. 04. 08. 22:22

A magyar költészet napja alkalmából, Csadi Zoltán színművész, "Útirajzok" című, Petőfi Sándor levelein alapuló, rendhagyó előadását tekinthették meg az érdeklődők szombaton este az Eötvös Károly Művelődési ház színháztermében.

Csadi Zoltán, a Bartók színház színésze és igazgatóhelyettese rendkívül szuggesztív módon, de valami elképesztő éteri könnyedséggel tolmácsolta Petőfi útirajzok írásaiból összeválagotatott hetven perces előadását s tolmácsolta a költő gondolatait. Az est során az 1847-ben íródott úti barangolások, utazások során keletkezett írásokból hallhattunk válogatást. Ezeket Petőfi Úti levelek Kerényi Frigyeshez címezte. Pesttől Debrecenig, Erdődig, ahol szerelme Juliska, Szendrey Júlia élt. (Az Úti levelek ITT olvasható.)

A színpadi előadás módot még kifejezőbbé tette a félkaréjos háttér installációval, amin a települések grafikái és az írások keletkezéseinek dátuma olvasható, axonometrikus ábrázolással. A kellékek is megtalálták a funkciót, a szék, a sál, a kabát, a hátizsák, ami további tárgyakat rejtett. Köztük egy tabletet, amin színes filmként bejátszotta az alföldi rónaság meseszép világát, Petőfi másik szerelmét, miközben a költő gondolatait idézte.
Méltó választás volt a magyar költészet napján e kiváló színművész előadása, hiszen Petőfit így „tálalva”, kiváltságos érzésként élhetett meg és élhette át a néző egyaránt. A közönség igazi prózai és színházi élményben részesült.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!