Balaton: Nyitott pincék, őszi örömök

balaton.vehir.hu 2016. 09. 29. 19:44

A nyár ugyan elbúcsúzott, de a szezon nem ért véget a Balatonnál, amely ősszel egészen más arcát mutatja, főleg ha a szőlőskertek felől közeledünk.

Idén már harmadik alkalommal szervezi meg a Nyitott Pincék Teljesítménytúrát a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület.

 

Fotó: balaton.vehir.hu/Illusztráció

Szőlő illat tölti be a levegőt ilyenkor szeptemberben, a présből édes must csorog. Bágyadtabbak már a fények, de legalább nincs melegük a túrázóknak. Harmadik alkalommal szervezzük meg a Nyitott Pincék Teljesítménytúrát a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület területén, mondhatnánk úgy is, hogy a felsőörsi Gelléri Pincétől a csopaki Szent Donáton át a Söptei Pincéig sok kis és nagy borászatot útba ejtünk. Jó a hangulat, egyre többen vesznek részt rajta, hogy aztán bevéssék a naptárukba: ide vissza kell jönni, hiszen a Balaton legszebb tájain járunk, a legjobb borokat kóstoljuk 30 illetve 15 kilométeres körben.
Aki „leragad” a kisebb körnél, annak a Söptei Pincéből transzfert biztosítunk vissza a starthoz, ami a felsőörsi Gelléri Pince (Alsóörsi u. 13.).
Részvételi díj 600 Ft, az előnevezők 100 Ft kedvezményben részesülnek. Ezért cserébe térkép és útleírás jár. Az elfogyasztott bort mindenki maga fizeti. Most aztán tényleg töményen lehet ízlelgetni a környék jellegzetes borát, az olaszrizlinget, melyik borászatnál, melyik dűlőből, milyen karakterjegyeket mutat. Az a legszebb az Olaszrizlinben, hogy szinte minden dűlőben kicsit más az íze. Érdemes mindegyikbe belekóstolni. Ha már nem bírjuk a sok bort, megállhatunk útközben például az alsóörsi toplistás Gyuri Lángosnál, hogy megkóstoljuk, mit sütött nekünk.
Gyertek, az ősz még a nyárnál is izgalmasabb a Balatonnál!
Start: október 2-án, vasárnap a felsőörsi Gelléri Pincénél reggel nyolctól kilenc óráig. Délután négyre érünk vissza. Garantáltan boldogan.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!