Sörrel koccintottak - véget ért a II. Alsóörsi Sörfesztivál

balaton.vehir.hu Forrás: Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2016. 07. 20. 10:44

A 2015-ben megrendezett I. Alsóörsi Sörfesztivál óriási sikere hívta életre a szándékot: jöhet a folytatás! A sokak által várt eseményre az idén július 13 - 18 között került sor.

Köszönjük Alsóörs!– mondta Kóczián László főszervező, és erre jó oka volt. Pedig olyan jól kezdődött minden! A nulladik napon többen voltak kíváncsiak a „Serfőző különítményére”, mint az elmúlt év hasonló időszakában, jó volt a hangulat, sokrétű a kínálat, de aztán történt valami. Az időjárás felülírta a terveket. A következő napon óriási vihar tombolt, fákat kicsavaró, jégesőt zúdító. Két pavilon bánta kárát, teljesen tönkrementek. Szerencse, hogy személyi sérülés nem történt. Az eső tartósnak bizonyult, csak a fesztivál utolsó napján nem esett. Így a rekordok elmaradtak, a programok közül viszont csak egyetlen egy! Abban, hogy a rendezvény folytatódhasson, sokaknak volt szerepe. Ezt köszönte meg a fiatal alsóörsi vállalkozó és csapata Alsóörsnek, a fellépést vállalóknak és a vendégeknek, akik kitartónak bizonyultak. De nézzük sorjában az eseményeket!

A II. Alsóörsi Sörfesztivál hivatalos megnyitására július 14-én este került sor. A színpadon Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt, a szervezők és Katona Csaba történész. Hebling Zsolt elmondta, hogy a rendezvény ötletéért sok pozitív visszajelzés érkezett, az elmúlt év legkülönösebb és legérdekesebb eseményének nyilvánították a látogatók. A sikeres folytatásra koccintottak a színpadon állók – természetesen sörrel, merthogy a közhiedelem ellenére annak nincs akadálya.

A megnyitó után kezdődhetett a vigalom, bár a ráhangolódás lehetősége már korábban adott volt. A kitelepült pavilonokban több, mint száz féle sör, no meg hozzáillő gasztronómiai különlegességek. A kiállítók: Beerfort, Bernard, Csíki sör, Chip and Twist, Eggenberg, Grill Király, Jaromir, John Lemon, Kolbice, Kozel, Krusovice, Serkentő, Sümeg, Töltött Kürtös és a Zirci Apátsági Manufaktúra. Mint azt Kóczián Lászlótól megtudtam, a fesztivál legexkluzívabb itala a csehországi Trutnovból származó Krakonos volt. Ezt a sört most hozták be az országba, jelenleg kizárólag ezen a rendezvényen lehetett hozzájutni. Aki megkóstolta, dicsérte, de szívesen ittak a látogatók a többi márka reprezentánsaiból is, mellé fekete hegyisajtot, levendulás paleoszeletet, vagy éppen babos csülkös káposztát fogyasztva. Sikert aratott a fagylalttal és más finomságokkal töltött kürtöskalács is.
A délutánok fénypontja egy kultúrtörténeti előadássorozat volt Katona Csaba közreműködésével. Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának kommunikációs referense, a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa otthon van a sörgyártás múltjában. Parttalan tudásával és szuggesztív előadásmódjával naponta új híveket szerzett a művelődéstörténet eme szegmensének, miközben hallgatósága történelmi tényekkel és érdekes történetekkel gazdagodott. Szavait „illusztrálva” alkalmanként öt féle sör került az asztalokra. A szakszerű magyarázat megtette hatását, valamennyi gazdára talált.
Ha ezek után lehet még fokozni az érdeklődést, hát az is megtörtént a naponta megrendezett sörivó versenyek kapcsán. Öt fős csapatok küzdöttek a győzelemért, női – férfi és csapat kategóriában, természetesen sörért. A napi program koncerttel zárult: a jó hangulatról az Enter Pix, a Madarak HBZK, DJ. Galamb és DJ. Dominique gondoskodott, utóbbinak a szervezők külön köszönik, hogy szakadó esőben vállalta a fellépést. A Beatles emlékzenekar műsora viszont elmaradt.

Annak ellenére, hogy voltak zavaró tényezők, a II. Alsóörsi Sörfesztivál sikeresnek mondható. Ezt alátámasztja az általam megkérdezettek véleménye is. Réti Imre és Simon Gyöngyi Pannonhalmáról érkezett. A látottakkal, a kínálattal, a hangulattal egyaránt elégedettek voltak, csakúgy, mint a budapesti Goldfárth József és az öt főből álló veszprémi Hajdu család, akik rendszeresen itt nyaralnak. Ezeknek a rendezvényeknek az a célja – mondta Preyer György operatív munkatárs, hogy közel hozza egymáshoz az embereket, ami rendkívül fontos a mindennapokban.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!