Alsóörs: Fotókiállítás a fény éve alkalmából

Fényről, árnyról, művészetről

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2016. 06. 29. 10:13

Ezekben a napokban a Magyar Fotóművészek Szövetsége Szenior Alkotó Csoportjának művei vendégeskednek Alsóörsön a fény éve alkalmából rendezett vándorkiállításon.

A ritkaságszámba menő esemény megnyitójára az Eötvös Károly Művelődési Házban került. A  bőség zavarával kellett megküzdenie annak, aki ezen a napon el akarta fogadni a községben rendezett események gazdag kínálatát. A kiállítás mégis szép számú érdeklődőt vonzott, részben a kiállítók ismeretségi köréből, másrész a téma érdekfeszítő volta okán.

További fotók ITT tekinthetők meg!

A kiállítást Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt nyitotta meg. Elmondta, hogy mint oly sok más rendezvény gondolata, ez is az Alsóörs iránt elkötelezett újságírótól, Albrecht Sándortól származik. A következőkben Sashegyi Ildikó, a művelődési ház kulturális munkatársa magáról az alkalomról szólt, arról az UNESCO és az ENSZ támogatását élvező nemzetközi eseménysorozatról, melynek célja a fény szerepére való figyelemfelhívás. Hazánk is részt vesz ebben a mozgalomban, többek között jelen kiállítás, a „Fény - kép” kapcsán.

Az alkalmi tárlaton látható képeket Módos Gábor fotóművész mutatta be. Ő készítette a vándorkiállítás 2015/16 katalógusát is, amelyben ez áll: „Közelebbi kozmikus világunkban a Nap az origó. Nap nélkül nincs fény, fény nélkül nincs élet. Fény nélkül nincs semmi. Minden, amit látunk, a fényben születik, válik láthatóvá. Ezért aztán a kiállítás képanyaga végtelen lehetőséget ölel át. Ki hogyan éli meg és mire jut vele, azt a néző dönti el”.

A látogatók figyelmesen nézték végig a legkülönbözőbb témájú képeket, gyönyörködtek a portrékban, köztük Tóth István, Kozák Albert munkáikban, Agócs József, Gyarmati Sándor természetfotóiban, Inkey Alice csendéleteiben, és más remek felvételekben, miközben megbeszélték a látottakat. Kérdésre válaszolva Módos Gábor kifejtette, hogy a fotóművészetben is igaz az Arany Jánostól származó gondolat, miszerint „nem a való hát, annak égi mássa Lesz, amitől függ az ének varázsa”. Napjaink világában nagyhatalom a számítógép – mondta, a képmódosító eljárások, a photoshop megjelenése, ám az alkotó fantázia ugyanúgy szülhet műalkotást, mint a valósághoz objektíven közelítő fényképezőgép. A művészi színvonalat a „hogyan” dönti el. A katalógusban ez áll: A lényeg a kép. A fény mindig jó. A kép? Döntsék el Önök!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!