A BAHART alsóörsi vitorláskikötő fejlesztésének első ütemében 51 férőhellyel nyílt meg a BAHART 11. saját kikötőlánca - képgalériával

balaton.vehir.hu Forrás: Mihalovics Dóra 2016. 05. 18. 16:15

Az összesen 350 millió forintos, két év alatt megvalósuló beruházás révén, végső formájában 150 férőhellyel bővül a Balaton legnagyobb vitorláskikötő lánca.

Tavaly októberben a Társaság Közgyűlése egyhangú szavazással zöld utat adott az alsóörsi kikötőépítés projekt megvalósításának.

Az összesen 350 millió forintos, önerős beruházás keretében épülő vitorláskikötő földrajzi elhelyezkedése kedvező, hiszen a keleti, észak-keleti medence a legfrekventáltabb lokációnak tekinthető, Budapestről való megközelíthetősége miatt. A végső formájában 150 férőhelyesre tervezett kikötő tovább erősíti a Balatoni Hajózási Zrt. szerepét a vitorláskikötői piacon, továbbá Alsóörs Község részére is új lehetőségeket, turisztikai vonzerőt jelent.

A beruházás első fázisának eredményeként 2016. május 18-án Kollár József a BAHART vezérigazgatója, Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Hebling Zsolt Alsóörs polgármesterének közreműködésével átadta a Balatoni Hajózási Zrt. kikötőláncának 11. vitorláskikötőjét 51 új vitorláshellyel. A beruházás befejezése után az összesen 150 alsóörsi férőhellyel együtt már több mint 2.000 helyet, a teljes piac 1/3-át tudhatja majd magáénak a Társaság a Balatonon.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

„Az elmúlt fél évben, dacolva az időnként mostoha időjárási körülményekkel, az építési munkák során a szakembereink 8 000 m3 mederanyagot kotortak ki. A 40 férőhelyes, 1 250 m2 területű gépkocsi parkolóhoz 44 000 db viakolort raktak le. A szakemberek 2 500 m villanyvezetéket, 1 500 m informatikai kábelt fektettek le 900 m hosszú földárokba. Új ivóvíz-, villany-, és gázbekötést kellett készíteni a nagyobb kapacitásigény kiszolgálása érdekében. 240 m2-en megmagasították a móló nyugati partfalát, ehhez 70 m3 betont dolgoztak be. Külön kihívást jelentett a 14 db 12 m hosszú 400 mm átmérőjű új cölöp, speciális verőfej segítségével történő leverése a rendkívül kemény mederfenékbe.” mondta el Antal Imre a BAHART műszaki igazgatója.

Az ünnepélyes átadásra a Magyar Vitorlásszövetség elnöke Dr. Kollár Lajos stílusosan egy vitorlással érkezett meg, majd elmondta, hogy a most átadott kikötő fontos szerepet tölt majd be a Balaton északkeleti medencéjének vitorláséletében. Hozzátette, hogy a Szövetség támogatja, hogy a vitorlázókat magas szintű parti szolgáltatások várják, illetve a partra látogatók kedvet kapjanak a vízi sportokhoz, így a vitorlázáshoz is. Felidézte gyerekkori emlékét, amikor is a híres alsóörsi körözöttes kifliért áthajózták a vitorlázók a Balatont.

Alsóörs polgármestere az átadáson ismét kihangsúlyozta, hogy nagyon örülnek a beruházás szezon előtti megvalósulásának. Abban bíznak, hogy a vitorlás szolgáltatások ilyen színvonalas bővítése tovább növeli a község ismertségét és új vendégkört is megnyer a település a segítségével.

Kollár József ünnepi beszédében elmondta, hogy mennyire meghatározza egy-egy Balaton parti település további életét a társaság által hozott stratégiai döntés. „A jubileumi évben a Siófok katamarán átadását követően a mai nap szintén jól mutatja, hogy milyen komoly változáson, modernizáláson megy keresztül a Balatoni Hajózási Zrt.”

Arra kell törekednünk, hogy 2020-ra a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb és legnépszerűbb nyaralókörzete. Ehhez elengedhetetlenek a hasonló volumenű beruházások a térségben, melyek a turizmus fellendítése mellett gazdaságélénkítő hatással is bírnak. Emelte ki Dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő, parlamenti államtitkár.

Az új vitorláshely tulajdonosok a modern kikötőhöz kapcsolódó magas színvonalú szolgáltatások és kiszolgáló létesítmények mellett részesülhetnek a BAHART kikötőláncának bérlőit megillető túrahely használati, versenyindulási és egyéb kedvezményekben is!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!