Megújúlnak a közparkok Alsóörs Balaton-parti részein

balaton.vehir.hu 2016. 03. 17. 19:07

Alsóörsön az elmúlt években valamennyi fejlesztésnél komoly szerepet kapott a zöldfelület kiemelt kezelésének szemlélete, amelyet számos elismerés ( megyei, térségi és országos ) is igazol - nyilatkozta hírportálunknak Hebling Zsolt polgármester.

Már a rendezési terv megalkotásakor beépítettünk a szabályozásba olyan elemeket, mint kötelező fásítás, vagy beültetési kötelezettség. A közterületek gondozását helyi vállalkozások, szakemberek és munkatársaink végzik. Minden évben faültetésekre is sor kerül , a Riviéra kempingbe néhány éve 50 platánt helyeztünk el, a település központi részén létrehoztuk a Merse parkot közel 1 hektáros területen. A községháza építkezésnél is pótoltuk a fákat. Önkormányzatunk erdőterületeket is vásárolt, segítettük kilátóink fejlesztését, amelyek kedvelt célpontok lettek lakosaink , vendégeink számára. Több ökoturisztikai elképzelésünk van az amfiteátrum környékén is , a Bakony-Balaton UNESCO Geoparkban községünk lett az Év Földtani Értéke.

Az idei évben megújulnak a parti részek is, az önkormányzati területen a Sirály park tervezése javában zajlik szakcég bevonásával. A vitorláskikötő beruházás kapcsán a Balatoni Hajózási ZRT a mellékelt látványterv szerinti közpark kialakítását kezdte meg. (A fotón a jelenlegi állapotok láthatóak 2016.03.17-én.) Az új pénztár épület a fősétány mellett kap helyet. A kertészeti koncepció fő célkitűzése a pihenni vágyó, ide látogatók igényeit kiszolgáló, helyi természeti adottságokhoz igazodó környezet megteremtése, amely tartalmaz 20 lombos fa, 900 cserje, és 500 évelő ültetését. Ezen növények kiválasztásakor szempont volt a magas díszítő érték, s hogy minden évszakban dekoratívak legyenek. A park vízparthoz közel eső felében, valamint a hajókikötőhöz vezető sétány mentén az organikus vonalvezetésű ösvényrendszer dominál, hullámos vezetésű burkolatokkal. A nyugati részen rózsakert létesül,pergolákkal, kerti padokkal, keleten pedig körkörös pihenő. A kikötőhöz vezető sétányon az aszfalt burkolatot teljes egészében lecserélik, térkő borítás kap.

Bízunk benne, hogy ezen tervek - megvalósulásukkal hozzájárulnak Alsóörs további fejlődéséhez és népszerűségének növekedéséhez! - Fogalmazott Hebling Zsolt polgármester.

 

Most ilyen, de ilyen szép lesz, mint a látványterven látható

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!