Alsóörs: Strandkézilabda diákolimpia országos döntő

balaton.vehir.hu Forrás: Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2015. 07. 02. 17:23

Alsóörs adott otthont az elmúlt napokban a diáksportolók seregszemléjének, a strandkézilabda diákolimpia országos döntőjének.

Ideálisabb helyszínt nem is találhattak volna a szervezők. Alsóörs már több alkalommal bizonyította, hogy „sportos” település. Gondoljunk csak az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda – Utánpótlásközpont, vagy az ASE íjászainak évek óta tartó sikersorozatára, az atléták szép eredményeire, vagy akár a Kihívás Napjára, melynek alkalmából a legidősebb résztvevő életkora meghaladta a 92 esztendőt.
Településünk abból a szempontból is a legjobbak közé tartozik, hogy a Merse parktól a sportcsarnokig, az amfiteátrum környékének íjászkatlanától az idén két csillaggal jutalmazott, Kék hullám zászlóval kitűntetett községi strandig minden érdeklődő megtalálja a számára megfelelő sportolásra alkalmas helyszínt. Ez utóbbihoz tartoznak a strandkézilabda pályák, ahol a 2014/15. évi, immár másodízben megrendezett diákolimpián párhuzamosan zajlott két - két mérkőzés a bajnoki címért.

További fotók a www.alsoors.hu oldalon

Miközben folyt a küzdelem, Horváth Péter testnevelő tanár, kézilabda játékvezető, az MKSZ Strandkézilabda Albizottság tagja, röviden elmagyarázta nekem a játékszabályokat és azokat a lényeges eltéréseket, amelyek a strandkézilabdát a teremkézilabdától megkülönböztetik. Elmondta azt is, hogy ez az érdekes játék néhány éve nemzetközi sportág, s mint ilyen, a hazai turizmus fejlesztésének egyik lehetősége. Németh Noémivel, a Magyar Diáksport Szövetség Közép-Dunántúli Régiójának irodavezetőjével pedig arról beszélgettünk, hogy az elmúlt évhez viszonyítva nagyobb népszerűségnek örvend a strandkézilabda. Fejlődött a színvonal, felkészültebbek a csapatok, akik Miskolctól Veszprémig, Salgótarjántól Gyuláig az idén kétszer annyian neveztek a diákolimpiára, mint az elmúlt évben.
A mezőny harminckilenc csapatból állt. A küzdelem négy napon át tartott, a IV. és az V – VI. korcsoportban. A résztvevők némelyikével sikerült szót váltanom:
Elsőként a Budapest VI. kerületi Kölcsey Gimnázium két frissen érettségizett diákjával, Almási Krisztinával és Koziorowszky Lillával beszélgettem. Ők aktív sportolók voltak, számukra a diákolimpia levezetés, még egy utolsó megmérettetés az egyetemi évek előtt. Nem volt könnyű az elődöntőig eljutni – mondták, különösen az Eger elleni mérkőzés volt izgalmas, csupán egyetlen ponton múlt a győzelem. Hogy mit kaptunk a sporttól? – válaszoltak kérdésemre: önfegyelmet, időbeosztást, kitartást, szorgalmat, ami addig nem volt jellemző.
Megszólítottam a tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium testnevelő tanárát, Szitás Gyulát, valamint a csapat két tagját, a szintén most érettségizett Szövérdffy Szabolcsot és a 12. osztályos Antal Leventét is, akit a figyelmes rendezők névnapja lévén külön köszöntöttek. Az irányító Szabolcs a felnőtt csapatban teremkézilabdázik, Levente balszélső poszton játszik. Mint mondták, a kézilabdázást azért szeretik, mert gyors, látványos, szép játék. Szitás tanár úr elégedett tanítványaival. Motiváltak, győzni akarnak és azért meg is tesznek mindent – szólt a rövid értékelés. Mérlegük nem rossz: öt meccsből négy győzelem. Akkor még nem tudtuk, hogy lelkesedésük tudással és tapasztalattal párosulva a későbbiekben aranyat ér: ők nyerték meg az olimpiát.
Ez a bravúr az V – VI. korosztályban versenyző lányok közül egy dunaújvárosi iskolának, a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium csapatának sikerült. Vezetőik, Horváth István testnevelő- és Horváth Csaba kísérőtanár elmondták, hogy másodszor vesznek részt strandkézilabda diákolimpián, tavaly is döntőt játszottak. Az idei mérkőzés akár visszavágónak is tekinthető, hiszen ellenfelük a 2013/14. évi győztes, Marcali. A két gárda szakmailag egyenlő játékerőt képvisel, a pillanatnyi forma dönt. Később kiderült, hogy most Dunaújváros jobb. Természetesen ehhez kevés Fortuna, a siker mögött kemény munka, alapos felkészülés áll. A Rudasban évfolyamonként működik egy sportosztály. Dunaújvárosban, a sport egykori fővárosában, népszerű sportág a kézilabda. A Rudas diákolimpiai bajnok csapatának háttérintézménye a DKKA. Örülnek a sikernek, csakúgy, mint a IV. korcsoport győztesei: a salgótarjáni lányok és a sárospataki fiúk.
Végezetül Németh Noémi és Horváth Péter elmondta, hogy elégedettek a látottakkal, a csapatok nagyszerű munkát végeztek, kitartással, alázattal. Egyben köszönetet mondtak Hebling Zsolt polgármesternek, aki az eseményen aktív szerepet vállalt, valamint Alsóörs Község Önkormányzatának a rendezvény támogatásáért.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!