Alsóörs: Bécsi klasszikusok és egy budapesti vonóstrió

Kiss-Domonkos Judit és barátai remekeltek

balaton.vehir.hu Forrás: Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2015. 06. 23. 09:20

A komolyzene rajongóinak az idén sem kell nélkülözniük az alsóörsi református műemléktemplom nyári koncertsorozatát.

Miként már jó néhány éve, Kiss-Domonkos Judit, a Magyar Állami Operaház szólócsellistája ezúttal is nagyszerű művészeket kért fel arra, hogy látogassanak el hozzánk.

A rendezvényen készített további fotók az alsoors.hu oldalon tekinthető meg

Az koncertsorozat első előadására június 20-án került sor a zsúfolásig megtelt templomban. Kiss-Domonkos Judit itthon van Alsóörsön, őt nem szükséges bemutatni, jól ismerjük kedves egyéniségét, tiszteljük rajongásig szeretett hivatásának profizmusát, amellyel már számtalan alkalommal szerzett örömet a zenebarátoknak. Így történt ez most is, amikor vonóstriókat tűzött műsorára barátai társaságában.
A trió hegedű szólamát Line Ildikó, a Rádiózenekar koncertmestere játszotta. A kiváló művésznő –Ruha István tanítványa– már diákként kitűnt tehetségével, melyet többek között a Brassói Kamarazenekar koncertmestereként, a Pro Camera vonósnégyes elsőhegedűseként és más együttesek élén bizonyított. Kortárs művek avatott tolmácsolója, ezt lemezfelvételei is tükrözik. Nem véletlenül ismerték el tevékenységét a Magyar Rádió nívódíjával, valamint három alkalommal Artisjus - díjjal.
A vonóstrió harmadik tagja, dr. Nagy Enikő brácsaművész a Szegedi Tudományegyetem docense. Ő már járt nálunk, ezúttal is örömmel tett eleget a felkérésnek. Azt, hogy a kamarazene és a zenepedagógia egyaránt közel áll hozzá, most is bebizonyította: az elhangzó művekről rövid ismertetést adott. Mielőtt felcsendültek a szép dallamok, hallhattunk a bécsi klasszikusokról – hármuk közül csak Beethoven hiányzott. Beszélt a vonós kamaraművek sokaságát komponáló Haydn és az őt mélyen tisztelő, 24 évvel fiatalabb lángelme, Mozart egészen különleges kapcsolatáról, és megtudhattuk azt is, hogy a devertimento szórakoztató, könnyed műfaj.

Miként hosszú évek óta minden alkalommal, ezen az esten is a zeneirodalom színe javából tűztek műsorukra néhányat az előadók, már magával a témaválasztással is élményt ígérve a hallgatóságnak, melyet aztán a három kitűnő muzsikus meg is valósított. A koncerten Haydn: G-dúr divertimentója, Mozart (szabadkőműves társa, Puchberg számára írt) Esz - dúr divertimentójának allegro tétele, Franz Schubert egy tételes triója, a B - dúr és a végére, a művészeket vastapssal jutalmazó hallgatóság számára még két ütős ráadás is jutott.
Kiss-Domonkos Judit és társai ízelítőt adtak rendívül színes előadásmódjukból, hivatásuk iránti érzékenységükből, fölényes technikai tudásukból, virtuozitásukból.

Ezt az általam megkérdezettek véleménye is igazolja:
Dr. Vajtai Sarolta, Alsóörs: Nekem nagyon tetszett a hangverseny. Tetszett az előadóművészek fegyelmezettsége, a pontos belépések, az összhang, az egymásra figyelés. És a virtuozitás. Mindhárman mesterük hangszerüknek. Szép este volt.
Hebling Zsolt polgármester: Ma már elképzelhetetlen az alsóörsi nyár ezek nélkül a népszerű hangversenyek nélkül. Sokszor részesültünk már különleges élményben általuk. Ilyen volt a mai is. Nagyon tetszett, köszönet érte.
Line Ildikó művésznő első ízben járt a református templomban. Tőle azt kérdeztem: milyennek ítéli a mai hangversenyt a „másik oldalról”, az előadóművész szemszögéből? Remek helyszín – válaszolta. Egy szép templom, jó akusztikával. Háttérnek kiváló. Hálás volt a közönség, jó volt a hangulat. Nagyon kellemes este volt.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!