Eredményes tanévet zárt az Endrődi iskola - Mórocza Fannié az Endrődi-plakett

balaton.vehir.hu Forrás: Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2015. 06. 22. 14:39

Az idei tanév záróaktusára június 20-án került sor az alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda – Utánpótlásközpont életében.

Az esemény első részének, a tanévzáró ünnepségnek a község szép református műemléktemploma adott otthont, a nyolcadikosok ballagására az iskolában került sor.

Az ünnepi istentisztelet dr. Tamás Gábor református lelkész igehirdetésével vette kezdetét, aki Ézsaiás próféta könyvére hivatkozva azt tanácsolta a tanulóknak, hogy amikor az élet kapujában a pénz, a siker és a szeretet kér bebocsátást, a szeretetet válasszák.
Ezt követően az iskola igazgatója, Mészáros Károly köszöntötte a község és az egyház elöljáróit, az iskola tanárait és tanulóit, valamint a vendégeket. Évértékelő beszédében elmondta, hogy a három évvel ezelőtt református tanintézménnyé váló iskola apró lépésekkel ugyan, de az idén tette meg a legnagyobb utat az egyházi iskolává válás terén. Ezt fémjelzi a heti két alkalommal tartott áhítat, a lelki napok, a zsoltáréneklő versenyen- és a református rajzpályázaton elért siker, az új alapokra helyezett egyházi ének oktatás, valamint az iskola tanárainak részvétele a Dunántúli Református Pedagógusok Találkozóján.

További fotók a rendezvényről az alsoors.hu honlapon

Eredményes tanévet zárunk – folytatta az igazgató. A munkaterv maradéktalanul teljesült, jó eredményt értünk el a kompetencia felméréseken, minden végzős diák továbbtanul, nem bukott meg senki, a kimagasló tanulmányi átlag (4,2) pedig önmagáért beszél! Mindezt úgy, hogy közben a tanulók részt vesznek a község kulturális életében, igényes, színvonalas produkcióikkal emelve a közösségek és az iskola ünnepi alkalmainak fényét. Sikeres évet zár az iskola a sport területén is: a labdarúgók a Bozsik - program keretében, az atléták megyei bajnokságot nyerve. A kézilabdázók az Országos Diákolimpián álltak helyt, ahol az 5 - 6. osztályosok régióbajnokként döntőbe kerülve VII. helyezést értek el csakúgy, mint a 7- 8. évfolyam tanulói.
Miután Mészáros Károly köszönetet mondott mindazoknak, akiknek a sikeres tanév lebonyolításában szerepe van, Hebling Zsolt polgármester, a gyülekezet presbitériumának tagja köszöntötte a jelenlévőket, tolmácsolva egyben a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke, dr. Huszár Pál üzenetét. Ezt a diákok rövid műsora követte, majd Berkes Pál r.k. plébános adott áldást.

Az idei tanév utolsó napja az iskola udvarán folytatódott. „Ballag már a vén diák” – hangzott a mikrofonból, miközben valóban kiballagtak osztályukból ők tizenhatan, akik utoljára voltak e napon az intézmény teljes jogú polgárai. Kósa Barnabás szavalata után a hetedik osztályosok nevében Kozits Patrik és Mayer Dávid búcsúzott. Teljesüljenek álmaitok! – mondták, és azt is, hogy sajnálják, hogy elmennek. A kedves szavakra a végzősök nevében Mórocza Fanni válaszolt. Feltette a kérdést: mit jelent voltaképpen a ballagás? Emlékeket idézett, köszönetet mondott a törődésért, a nagybetűs Életre való felkészítésért.
Többször gondoltam már arra, hogy mit lehetne tenni azért, hogy a ballagások ne váljanak sablonossá, ne ismételjék protokoll szerint évről évre önmagukat. Az alsóörsi iskola megtalálta a megoldást. Évzárói színesek, sajátos ötleteket feldolgozva, minden alkalommal megújulva. Az idei újdonság: a tanároktól egyenként búcsúzott el egy - egy tanuló. Méltatta személyiségét, felidézte az általa tartott órák egy - egy érdekes epizódját, személyes emlékét, nemegyszer néhány humoros pillanatot. Hogy mi volt mégis azonos ezekben az egyedi köszöntőkben? A hála szava, a köszönet hangja. Szép volt!
Miután „gazdát cserélt” az iskola zászlaja, Mészáros Károly igazgató értékelte a tanévet. Közös történetet írtunk, ami csak a miénk – mondta. Sok munkával, csalódással, örömmel, sikerekkel. Közben megtapasztaltuk, hogy nem könnyű az együttélés, de érdemes. A közös történet pedig segít az eligazodásban, a jövőben, ahová az iskola jóvoltából megfelelő munícióval érkeznek a diákok. A folytatásból azt is megtudtuk, hogy ki mivel. Az igazgató név szerint (sőt, becenevük szerint) jellemezte a végzős tanítványokat. Ismertette eddig megtett útjukat és tanácsokkal látta el őket. A megye középiskolái várják az alsóörsieket. Közülük ketten (Wiczián Soma és Száva Máté) az MKB Veszprém kézilabda csapatának ígérete lehet, Tóth Patrik és Toraniczky Máté Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián folytathatja tanulmányait.
A ballagás következő eseménye az Endrődi - plakett átadása volt. A díjakat Nagy Lászlóné igazgató helyettestől vette át a három kitüntetett:

Az iskola legjobb tanulójának járó elismerést a mindvégig tiszta kitűnő tanulmányi eredményt elérő, sokoldalú Mórocza Fanni érdemelte ki. Az év művészeti díját Sebestyén Fanni 6. osztályos tanuló, míg az iskola legjobb sportolója címet Tóth Patrik 8. osztályos diák kapta.

Az Endrődi iskola kitűnő tanulói, név szerint: Örvényesi Dávid, Simon Vivien, Rozgonyi Gréta, Németh Júlia, Pilisi Fanni Katalin, Németh Vince Sándor, Eismann Elli, Csordás Laura, Mórocza Fruzsina, Tóth Patrik, Mórocza Fanni, Vérti Máté Rezső, Nagy Eszter Boglárka, Aschbóth Bettina, Krebsz Attila Márk és Rozgonyi Zsombor könyvjutalomban részesültek.

Nemcsak diákok vettek búcsút az iskolától, hanem pedagógusok, munkatársak is:
Kozitsné Decsi Valériát, aki tizenhat éven át volt az iskola tanítónője, nem véletlenül választották az alsós munkaközösség vezetőjévé. Lelkiismeretes munkájának része volt a felzárkóztatás és a tehetséggondozás is.
Lipták Gyula, a „Zöld - út program” kidolgozója, a NEKA Kézilabda Utánpótlásközpont Alsóörs igazgatója, hosszú évek pedagógiai tapasztalatával érkezett nyolc évvel ezelőtt Alsóörsre. Munkáját 123 kupa és számos atlétikai országos I. helyezés fémjelzi.
Tóth Gyuláné kollégiumi nevelő egy évre jött, négy lett belőle. Ő volt a kézilabdások „pótanyukája”.
Ráskyné Bán Éva hitoktató nevéhez a református iskola arculatának megteremtése fűződik. Két évig igazgató-helyettesként dolgozott.
A nevelő munkához biztos hátteret nyújtó Keller Józsefné 1986 - 2015 között töltötte be az iskolatitkári funkciót. 29 év egyetlen munkahelyen! Ehhez nem szükséges kommentár.
A búcsúzók színvonalas tevékenységéért Mészáros Károly igazgató mondott köszönetet, egy - egy szép virágcsokorral jelképezve azt.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!