Nyissuk ki a Balatont! - Törekvések a szezon meghosszabbítására

balaton.vehir.hu Forrás: alsoorsh.hu/Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2014. 09. 18. 11:05

Szeptember 16-án „Nyitott Balaton – Ősszel is Balaton” elnevezéssel megbeszélést tartott a Riviéra Turisztikai Egyesület az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Ház üvegtermében.

Mint azt a sokat sejtető cím fedi, az együttlét célja a közös gondolkodás volt: hogyan lehetne meghosszabbítani a szezont a Balaton mellett?

Az elgondolás nem új keletű. A Balaton, ez a csodálatos tó, amelynek tapasztalatból tudom, hogy ezer arca van, valamint nem kevésbé vonzó környéke a maga látnivalókban, természeti kincsekben és az ember alkotta világ értékeiben gazdag környékével, előkelő helyet foglal el a turisztikai célpontok listáján. Nem kivétel ez alól szűkebb értelemben vett pátriánk, a szépséges Balatoni Riviéra sem, ahogy Cholnoky Jenő földrajztudós nevezte ezt a tájat, míg magáról Alsóörsről Endrődi Sándor költő, Jókai jó barátja azt írta, hogy tanyának nincs különb nála az egész tó mentén.

Nyáron pezseg itt az élet. A helyi önkormányzatok és a turisztikai szakemberek minden lehetőséget megragadnak annak érdekében, hogy a hozzánk érkező vendég érezze jól magát, találjon meg minden kényelmet, fedezze fel a helyi kínálatot a rendezvények széles skálájától a gasztronómiáig minden vonatkozásban, majd vigye tova jó hírünket és generáljon újabb vendégkört. Most pedig az a törekvés, hogy „nyújtózkodjunk tovább”, hiszen a takarónk még lehetővé teszi ezt, és hosszabbítsuk meg a szezont a tavaszi és az őszi időszakkal, hiszen annak is megvannak a maga jellegzetességei. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a turisztikával, idegenforgalommal foglalkozó szakemberek a helyi adottságok figyelembevételével ajánljanak bőséges, mintegy vendégcsalogató kínálatot.

Semsei Sándor, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, hogy a Balatoni Regionális TDM Szövetség úgy döntött, hogy felépíti a tavaszi – őszi szezont. A Balaton környékén tizenhat hasonló szervezet munkálkodik jelenleg másokkal karöltve azon, hogy ez a törekvés valóra váljon. Tavasszal megtörtént a sikeres bemutatkozás, miként erről honlapunkon önök is olvashattak. Hajmásy Gyöngyitől, az egyesület TDM munkatársától megtudtuk, hogy már az október 22 és november 2 között megrendezésre kerülő „Nyitott Balaton – Ősszel is Balaton” programja is körvonalazódik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és mások közreműködésével. Annyit máris lehet tudni, hogy a kedvelt túraútvonalak most is benépesülnek, csakúgy, mint a környék pincészetei (közöttük ingyenes busz transzfer vehető igénybe), nem fog hiányozni a süteménysütő verseny, a gyermekeknek szánt programok sora, a kiállítás és a zene sem. Alsóörs október 25-én kínál kuriózumot: a közismerten vendégváró és vendégszerető település, a népszerűségi verseny többszörös nyertese, hagyományos falusi disznóvágásra hív minden érdeklődőt a faluközpontba, a többi napon pedig a „Nyitott Balaton – Ősszel is Balaton” rendezvénysorozat eseményeire.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!