Balaton: Ki a Merse vizét issza

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Kovács Piroska 2014. 09. 11. 21:20

Jó döntés volt! Egy év alatt bebizonyosodott, hogy az alsóörsiek és a vendégek egyaránt kedvelik a község szívében létesült Leader Kultúrparkot, amely most a Merse emlékhely átadásával tovább szépült,elődeink előtti tiszteletadással – mondta Hebling Zsolt polgármester a nagyszabású beruházás 2. ütemének átadási ünnepségén.

Reggel még esett, de fél órával korábban, mint ahogy az óra delet ütött és a program elkezdődött, már az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezők szándékát. A nap történéseit az IKSZT vezetője, Ferenczy Gáborné tolmácsolta a megjelenteknek. A rendezvény hangulatát a Sirály Nyugdíjas Egyesület Bónyai Mária karnagy vezette népdalköre teremtette meg, színvonalas műsorukban többek között balatoni dalokat hallhattunk.

A balaton.vehir.hu képgalériája ITT tekinthető meg

A Merse emlékhely – Leader Kultúrpark 2. ütemének átadási ünnepségét Hebling Zsolt polgármester nyitotta meg, köszöntve országgyűlési képviselőnket, dr. Kontrát Károlyt, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát, Lovas polgármesterasszonyát, Ferenczy Gábornét, Pergő Margitot, a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Leader Egyesület elnökét és a munkaszervezet vezető helyettesét, Gál Andreát, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részéről Oszterné dr. Ónodi Andreát, valamint minden jelenlévőt.

Amit tavaly csak reméltünk, ma már valóság – kezdte beszédét a polgármester. Szeretjük a Mersét! Itt minden korosztály megtalálja azt, ami számára vonzó: kikapcsolódást, felüdülést, szórakozást, de szívesen jönnek ebbe az ideális környezetbe a romantikát kedvelő fiatalok is. A park fontos funkciója, hogy egy majdani Balatonra merőleges zöldtengely részeként összekösse a község északi és déli részét. Az új emlékhely még ennél is több, hiszen évszázadokat köt össze, múltat és jelent. A Merse kút szerves része a régi Alsóörsnek, helyi agoraként mindig is gyülekezési és találkozási hely volt. Éltető vize 735 éve van jelen a község életében. Ezt az emlékhely felirata ily módon tudatja: „Merse. E dűlőföld és kútja XIII. századi birtokosának őrzi nevét”. A kút túloldalán olvasható felirat: „Enyhet ád e hűs kis ér/ élményével elkísér” Albrecht Sándor újságíró – helytörténész tollából származik (nevét szándéka ellenére feltűntetve). A két tábla Novák Sándor aranykoszorús alsóörsi kőfaragómester munkája.

A Merse emlékhely – Leader Kultúrpark 2. üteme a kúton kívül „gólyaszentélyből” és egy szép új játszótérből áll. Bekerülési ára, 28 millió forint, uniós és hazai pályázati forrásból származik. Hebling Zsolt köszönetet mondott azoknak, akiknek mindezt köszönhetjük, jelesül: Könyves Kálmán és Neumann Zsuzsanna tervezőnek (Dunapark Kft), Mátrai Róbert és Svelta Beáta kivitelezőnek (Bér-Gép-Szer Kft), a játszótér létrehozóinak, az Ilona- malom Műhelynek, Rácz István egyéni vállalkozónak a parkosításért, valamint a műszaki ellenőröknek: id. és ifj. Flojdl Imrének, Keszei Józsefnek. Elismeréssel szólt a polgármester munkatársai tevékenységéről is, beleértve a képviselőtestület döntését és a Pandur Ferenc vezette TEMÜSZ munkáját.

A rendezvény további részében az új létesítmény átadása következett. Avató beszédében dr. Kontrát Károly államtitkár, miközben köszönetet mondott a szereplőknek és közreműködőknek, arról beszélt, hogy Alsóörs, mint a Balaton egyik varázslatos pontja, már a kultúrpark első ütemével is gazdagodott, jó, hogy a település élt a létrehozás lehetőségével. A Merse gyönyörű név – mondta, méltónak kell lenni hozzá, hiszen pluszt ad ennek a kedvelt községnek. Ne csak a parkot szeressük, hanem egymást is! – kérte végezetül, majd a kúthoz lépett, ahol Hebling Zsolt polgármesterrel közösen átvágta a nemzetiszínű szalagot.

Az avatást kulturális műsor követte. Elsőként Csiszár Edit alsóörsi tanárnő szavalta el erre az alkalomra írt „Merse” című szép versét, utána gólyalábasok járták be az „agorát”. A gyerekekre animációs és játéklehetőség várt. Aki akart, Vida Márió jóvoltából állatokat simogathatott. A Nyirettyű együttes nótája valóban jó ebédhez szólt: az alsóörsi óvoda konyhája ízletes pörköltjével és pogácsájával (mint mindig) most is kitett magáért. Alsóörs legújabb ünnepe a SA-Si Duó utcabáljával ért véget este a faluközpontban.

A rendezvény a vélemények tükrében:
dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő, a BM. parlamenti államtitkára:
Mint mindig, most is szívesen jöttem Alsóörsre. Szeretek itt lenni, szoros a munkakapcsolat. A park szép lett, a tavaly létrehozott része és a mostani egyaránt. Vonzó az ittenieknek, felüdülés a látogatóknak. Kiemelném a Merse kutat, príma a vize, megkóstoltam. Gratulálok Hebling Zsoltnak polgármester úrnak kiemelkedő munkájáért.
Hebling Zsolt polgármester:
Boldog vagyok. A Merse a faluban fogalom. Gyermekkorom óta ismerem én is az idősebbek elbeszéléséből. Nemcsak forrás volt, hanem találkozási pont, fórum is. Büszke vagyok arra, hogy sikerült megörökíteni emlékét és visszaállítani megérdemelt rangját. Az utóbbi évtizedekben ez egy rendezetlen, nádas terület volt, ráadásul a község központjában. És most? Már az első ütem igazolta, hogy elnyerte méltó funkcióját. Minden napszakban látogatott, sétáló idősek, kerékpározó családok, játszó gyerekek keresik fel rendszeresen, nem csak nyáron. És még nincs vége! Vannak további terveink, szakaszos megvalósításuk anyagi és pályázati lehetőségeinktől függ.
Botka Lajosné, Alsóörs:
Nagyon boldog vagyok. Én itt lakom. Csak kinyitom az ablakot, láthatom. Naponta lejövök, és még azt is megnézem, hogy egy fűszál merre fordul.
dr. Markovics György, Dunaújváros:
Örülök, hogy Alsóörs bírt egy ilyen lehetőséggel, és azt megvalósította. Sok rendezvény van, nemcsak a helyiek számára, hanem a vendégek igényei szerint is. Ez a gyakorlat folytatandó, hiszen közösséget kovácsol, ami roppant lényeges. A park szép lett, megirigyelhetik a városok is. A környezet, a zöldövezet szabadságot jelent, és az itt megvan.
Dr. Ungváry Ferenc professzor és felesége, Alsóörs:
Egy elhanyagolt „dzsumbuj” Alsóörs közepén. Ez a múlt. Helyén ma egy gyönyörű szép, ápolt park található, sok fantáziával megálmodva. Már maga a létrehozás szándéka is dicsérendő. Unokáink élvezik. Az öt legifjabb kipróbálta a játékokat, a sportpályákat, a kalandbozótost, melyhez hasonló tudomásunk szerint nincs az országban. Az avató ünnepség színvonalas volt, különösen Csiszár tanárnő verse tetszett. Szívesen megyünk mindig a rendezvényekre, kellemes emberek élnek Alsóörsön.
Mónos Isti, közel hat éves, pillanatnyilag az új játszótérről, amúgy Balatonfüredről:
Nagyon tetszik a mászóka, a csúszda, a madáretető meg minden. A madaraknak szoktunk magot hozni. Télen voltunk itt szánkózni, de nem volt hó. Azért jó volt. Tetszik a kalandozó is, meg az odavezető „tipegő”. A legjobban annak örülök, hogy a gólyák soha nem repülnek el. Ez azt jelenti, hogy ők is jól érzik itt magukat.

Novák Edit: MERSE
(elhangzott a Merse-kút avatásán)

Ősz fodrozódik a hűlő vízen,
hasas felhőktől sötét a tó.
Üres padokon csend napozik,
nád zizegésén ringatózik,
elnyúlik hosszan, lustán,
szétterül béka ungatásán.

Nem úgy a hegyben!
Ott az élet!
Múlt és jelen szüretkor
szépen megbékélnek.

Feszülő fürtökön méhek dongnak,
szilva kékül hamvasan,
letottyan a fűbe menedékül,
a vonzásnak hatalma van.

Hordókat mosnak már a gazdák,
csorog majd a must megint.
Haj, egy év eltelt újra!
Kevesebb sem lett a munka,
többre se jutottunk megint.

Küzd az ember évről évre,
évszázadok telnek így.
Itt e részen is élt egy Merse,
Dániel az ő testvére,
Lőrinte nemzetségbeli.

Titok a múlt, minél messzebb,
annál párásabb a való.
Mesék élednek, könyvbe bújnak,
forrásként kőből szabadulnak,
fölélednek egy márványtáblán:
Merse neve visszanéz ránk.

Legyint az ősz, mosolyog.
Merse vize immár csobog.
Csobog majd a bor is hamar,
friss kenyér és pörkölt illatával
ízesedik az új diadal.
A gólyák is itt maradnak,
mediterrán falu ez.

Merse neve békét jelent
és dicsőségeset.

Legyen úgy, ahogy neve mondja:
béke mindenekfelett!
Önmagunkkal és önmagunkért!

Hittel vallom: így érdemes!

2014. szeptember 1.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!