Beszélgetés Kiss-Domonkos Judit csellóművésznővel

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Kovács Piroska 2014. 08. 13. 11:17

Szeretnék Alsóörsnek minden alkalommal valami újat adni, hiszen a zeneirodalom kiapadhatatlan forrás, előadóművész barátaimat pedig mindig örömmel tölti el, ha meghívom őket – mondta Kiss-Domonkos Judit csellóművésznő idei utolsó alsóörsi fellépésekor.

Az alsóörsi nyárnak megvannak a maga jellegzetes programjai. Amikor évekkel ezelőtt a református műemléktemplomban, annak kiváló akusztikáját kihasználva felcsendültek az első hangok, már lehetett tudni, hogy a községben a komolyzene otthonra talált. Onnan pedig már csak egy lépés volt, hogy a településhez ezer szállal kötődő Kiss-Domonkos Juditban megszülessen az elhatározás: közös fellépésre hívja zeneművész barátait, minőségi programot kínálva az érdeklődőknek. Ez általában három koncertet jelent évente, az idén augusztus 9-én volt az utolsó.

Ebben az évben csupa olyan darabot tűztünk műsorra – mondta a népszerű művésznő a rá jellemző lelkesedéssel, amelyek nagyon közel állnak hozzám. Az első hangversenyen a dal volt a főszereplő, szerencsére a zeneirodalom bővelkedik bennük. A hangszereknek lelke van, segítségükkel minden érzelem kifejezhető. Nem kivétel ez alól a cselló sem. Partnerem azon az estén Bokor Jutta operaénekesnő volt. Nemcsak a közönség zárta szívébe a kitűnő művésznőt, ő is szeretettel jött hozzánk a „dalnak lenge szárnyán”. Azt én szólókoncertem műsora Lugosi Anna zongoraművésznő közreműködésével szintén a szívem mélyéből való volt. Csupa olyan darabot játszottam, amit nagyon kedvelek. Úgy érzem, jól sikerült. Annával már számtalan közös koncertet adtunk, öröm vele együtt dolgozni.

Szerettem volna szép zenével búcsúzni a 2014. évi alsóörsi évadtól, ezúttal nem egy, hanem két cselló elbűvölő hangján. Ezúttal Jaroszlava Szimonova gordonkaművésznő volt a partnerem. Egy felejthetetlen franciaországi turné hozott közel egymáshoz bennünket. Jó barátok vagyunk emberileg és szakmailag egyaránt. Ő más egyéniség, mint én, más iskolát képvisel, hiszen a különféle kultúrák befolyásolják azt, de mi ketten jó párost alkotunk.

Fotók: Zórád Ferenc

Az első két hangversenyről már esett szó. Az idei zárókoncerten Boccherini: Szonátájával kezdtünk, azt Popper és Offenbach egy - egy duója követte. A Popper-mű olyan, mint egy opera. Offenbach hihetetlenül virtuóz darabot írt, nehezebb eljátszani, mint egy csellóversenyt. Látszik, hogy mindkét szerző mestere volt hangszerének, csellisták, akik nemcsak ismerték, hanem ki is használták annak lehetőségeit. A folytatásban Emanuel Moor Pablo Casals és felesége számára komponált Suite-jének két tétele hangzott el, végül csodálatos, virtuóz Glier duókat játszottunk, ezért is lett a műsor alcíme: virtuóz est két csellóra.

Jövőre új barátok látogatnak hozzánk Kiss-Domonkos Judittal. Aki szeretne addig is találkozni vele, megteheti: a művésznő szólóestet ad Gyenesdiáson, augusztus 16-án pedig Lovason, a katolikus templomban lép fel Felletár Melinda hárfaművésznő társaságában.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!