Cellissimo - nagy sikerű komolyzenei koncert Alsóörsön

Forró siker Kiss – Domonkos Judit és Lugosi Anna alsóörsi hangversenyén

balaton.vehir.hu Forrás: alsoors.hu/Kovács Piroska Fotó: Zórád Ferenc 2014. 07. 21. 12:07

Cellissimo címmel folytatódott Alsóörs hagyományos nyári komolyzenei hangversenysorozata.

július 19-én a református műemléktemplomban. A rendezvény háziasszonya, Kiss-Domonkos Judit csellóművésznő ezúttal egy vendéget hívott meg barátai közül, állandó partnerét, Lugosi Anna zongoraművésznőt. Közös koncertjük sokáig emlékezetes marad.

Zórád Ferenc képgalériája ITT tekinthető meg

A templom zsúfolásig megtelt. Sashegyi Ildikó, az IKSZT kulturális munkatársa üdvözölte a megjelenteket, akik között jelen volt a koncertsorozat megálmodója, az a Váradi Szabó Viktória, aki jól tudta, hogy Alsóörs ősi temploma alkalmas arra, hogy a zene múzsájának otthonává, az ország egyik legjobb akusztikájú „hangversenytermévé” váljon. Ott volt az első siker kovácsa, Horváth Anikó csellóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára is.

A műsor összeállítása jó választásnak bizonyult. Elsőként Schumann művet hallhattunk: az Adagio és Allegro meleg fogadtatásra talált. Kiss-Domonkos Judit elmondta, hogy ez a mű eredetileg kürtre íródott, de szívesen játsszák annak átiratait is. A nagy romantikust Martinu: Variációk egy Rossini témára című kompozíciója, az est legizgalmasabb vállalkozása követte. Az előadás érdekessége, hogy az alaptémát, Rossini: Mózes fantáziáját az elmúlt évben Vígh Andrea hárfaművész játszotta ugyan ebben a templomban. Azt, hogy Kiss-Domonkos Judit és Lugosi Anna ismeri egymás minden rezdülését, ennek a virtuóz műnek a remek előadása is bizonyítja. A folytatás klasszikus, lírai mű, Kodály: Adagioja, majd más stílus, más hangulat, hat tétel az eredetileg énekhangra komponált hét részből álló spanyol népdalciklusból de Fallatól. Nehéz volna megmondani, hogy melyek voltak a két nagyszerű művész hangversenyének legszebb pillanatai. Egy biztos: az amúgy is meleg nyári estén a templomban forró volt a hangulat, sokáig ünnepelte a hallgatóság a szívmelengető zenei élményt, ki is követelve két ráadást, Faure: Álom után című művét, és de Falla népszerű Tűztáncát.

A Lovason, Gyenesdiáson és egy felsőörsi sorozat nyitókoncertjén is fellépő Kiss-Domonkos Judit egy vonóstrió tagjaként éppen Ausztriába készül, ahol a knittelfeldi fesztivál nyitókoncertjén vesz részt, de augusztusban ismét ellátogat hozzánk, „játszótársul” hívva zeneművész barátainak valamelyikét.

A rendezvény a vélemények tükrében:
Dr. Malárics Viktorné, Alsóörs: Örömmel várom minden alkalommal ezeket a hangversenyeket. Rendkívül magas színvonalúak, élményt adnak, a hétköznapok után az ember feltöltődik általuk. Így volt ez ma este is. Köszönet érte.
Sashegyi Ildikó, az IKSZT munkatársa: Nagyon tetszett a hangverseny. Közben arra gondoltam, milyen nagyszerű dolog az a lehetőség, hogy ilyen minőségű zenét, ilyen minőségű előadókkal, ilyen környezetben hallgathatunk.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!