A régi idők Balatonja

balaton.vehir.hu 2013. 10. 14. 20:20

Című könyv bemutatóját tartották hétfőn este Alsóörsön az Eötvös Károly Művelődési Házban.

A könyv szerzője dr. Kovács Emőke történész és irodalmár (a Balatoni Regionális Történeti Kutatóközpont Könyvtár igazgatója, Siófok), elmondta, hogy a kötet 19. századi részleteinek „előpublikálása” 2001-ben megtörtént, amit több éves kutatómunka előzött meg, leginkább az Országos Széchenyi Könyvtár mikrofilm archívumának áttekintésével.

 

Szűcs Ágnes (balra) és Kovács Emőke

A munka eredménye pedig a 2007-ben publikált a Balaton a 19. században címet kapta. Az est során, a szerző beszélgetőtársa Szűcs Ágnes tanár volt.
A közel kettőszáz oldalas kötet, amit pontosan 51 archív fotó és korabeli képeslap gazdagít, alcímében pedig az Egy különös táj különös története alcímet kapta. És ez nem véletlen, hiszen az ország lenyomata is egyben a Balaton története, fogalmazott a szerző.
A könyv első fejezetében, amely A 19. századi Balaton világa címet kapta, olvashatunk többek között a balatoni táj irodalmának megszületéséről, regék a Balatonról, a reformkori világról, a fürdőkultúra kialakulásáról, a szüretekről, az adott időszak szórakozási lehetőségeiről. Minden alfejezet igényesen citálja az olvasó elé az irodalmi és történelmi idézeteket, fantasztikus bibliográfiával, korabeli művekkel, útirajzokkal megszínesítve. A lábjegyzeteknél is oldalakon keresztül sorolja a szerző a felhasznált monográfiák és feldolgozások jegyzékét.
A könyv második fejezetének a szerző Balatoni mozaikok címet adta, amelyben esszék, publicisztikák olvashatók a tó múltjából, Eötvös Károlytól egészen a Balaton gasztromúltjáig.

 

A szerző így vall kötetéről: A régi idők Balatonja című kötetem elkalauzolja az olvasót a 19. és 20. századi Balaton világába. Betekintést nyújt a 19. századi Balaton történetébe és felvillant sok-sok érdekességet, mozaikot a Pannon Tenger 20. századi múltjából. Egy különösen gazdag táj, különösen sokszínű arcát mutatja be. Szeretettel ajánlom könyvemet családomnak, barátaimnak, tanáraimnak, mestereimnek, tanítványaimnak s nem utolsósorban a Balaton szerelmeseinek. Mindazoknak, akiknek a Balaton hullázó habjai megnyugvást jelentenek, akik szívesen kóstolgatják a balatoni gondűző borocskát vagy az édes ízű fogast, a balatoni halászlevet, vagy merengve nézik az aranyhíd hátterében meghúzódó hegykúpokat, és azoknak, akiket érdekel e vidék múltja. Talán globalizált világunkban is tudunk még ezekre az apró örömökre odafigyelni, mert a régi korok emberei képesek voltak erre, s örömüket lelték benne, sőt vigyázva őrizték a balatoni tájat. A Balaton ugyanis egyike a Föld természeti ritkaságainak, ahol a sajátos éghajlati jellegzetességek, a kellemes mikroklíma sajátos emberi kultúrát hozott létre, ahol megfelelőek az adottságok a hajózáshoz, a szőlészethez, a halászathoz s természetesen a kikapcsolódáshoz, a nyáresti szórakozásokhoz. Erről is szól ez a könyv. És arról, hogy a Balaton érték, különösen nagy érték!

 

Az est dedikálással zárult.
A hiánypótló kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatása tette lehetővé.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!