Alsóörs egy csodálatos közparkkal gyarapodott (képgalériával)

balaton.vehir.hu 2013. 06. 27. 19:44

Csütörtökön délután, több száz érdeklődő előtt adták át Alsóörs szívében az új Merse Leader Kultúrparkot.

-Egy régi álmunk teljesült, amit igen hosszú folyamat előzött meg azt is elmondhatjuk ma, hogy nincs vége, folytatódni fog ez a csodálatos községrész fejlődése – mondta Hebling Zsolt Alsóörs polgármestere.

Hírportálunk képgalériája: ITT

Majd hozzátette: ez a hely sok évtizedig gondozatlan nádas volt. A rendezési tervünk 10 évvel ezelőtti módosítását követően kompromisszumos megoldás született, a déli rész 15 ingatlantulajdonosa térítésmentesen biztosította közösségünk számára fél hektárnyi területet, így Alsóörs központjában újabb lakótelkek és 8000 négyzetméteres közparkot alakíthattunk ki. Pályázati úton megítélt összeg 41 millió forint, amelyből építésre 38 millió forintot fordítottunk, az önrész pedig 15 millió forint volt.
-Annak ellenére, hogy az időjárás nem kedvezett a munkálatoknak, gondoljunk csak a húsvéti vízözönre vagy a hőségre és szárazságra, a mai napon mindannyian örömmel és büszkeséggel vehetjük birtokba a parkot, benne a kalandbozótost, az esőbeálló pavilont, a szalonnasütőt, a homokos lábtengó pályát, kosárpalánkot, a mászófalat, a függeszkedőt és nem utolsó sorban a télen használható szánkódombot. Teljesen megújult a Séd patak medre is, ahová vízi növényeket is telepítettünk – mondta a polgármester.
A park területén 4850 növényt ültettek, 8000 négyzetméternyi területet füvesítettek, 500 négyzetméternyi sétány készült.
A település ismételten sikeresen pályázott a Leader-pályázaton, ezért a második ütemben még az idei évben elindul a Merse Emlékhely és a játszótér kialakítása. Ezzel a beruházással elérik, hogy a Balatontól az erdőig ki tudják majd alakítani a zöld tengely sétányt is.
Böjte Csaba kiemelte, hogy hozzunk létre egy „Tündérkertet” a Kárpát medencében, Isten adja, hogy ez a park legyen a találkozás, a szerelem, a randevú kertje, itt „csattanjon el az első csók”, mert akkor egészen biztos, hogy 20-30-40 év múlva vissza fognak térni ide az akkori szerelmesek, gyermekeikkel, unokáikkal, nagyon szép emlékek kíséretében. Erre adom és kérem Isten áldását, az egymásra találás, az összefogás parkjára, legyen ez a kert a szeretet kertje. Majd a Miatyánk közös elmondását követően dr. Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elismerően nyilatkozott a beruházásról: ahová ilyen sokan jönnek el a megnyitó ünnepségre, ott egészen biztos, hogy sikeres a beruházás. Alsóörs amúgy is a Balaton egyik legvonzóbb települése, egy olyan hely, aki idejön az haza talál, ahol hűség és szeretet várja és a parkban a spontán baráti találkozás.
A beszédeket követően és a nemzeti trikolor átvágását követően az ünnepi műsorban fellépett az alsóörsi Napraforgó óvodások, a Sirály Nyugdíjas Egyesület dalköre és a Kőris zenekar és
Baksa Kata énekes részvételével. A gyermekeket ugrálóvár, lufihajtogatás, arcfestés és minden résztvevőt gulyás és pogácsa várt.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!