Januárban fokozódott az állásukat vesztők téli beáramlása, de kevesebb az álláskereső, mint egy éve

balaton.vehir.hu Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal 2012. 03. 07. 18:53

Tájékoztató Veszprém megye 2012. január havi munkaerő-piaci folyamatairól.

A 2012. év első hónapjában a megye kistérségeiben összesen 19.165 fő álláskeresőt tartott nyilván a munkaügyi központ, közülük 1.585 fő volt pályakezdő fiatal. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Veszprém megyében 2012. januárjában 2011. decemberéhez képest a regisztrált álláskeresők száma 2.433 fővel, ezen belül a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma 128 fővel emelkedett. 2011. januárjához képest azonban 2.967 fős csökkenés mutatható ki az álláskeresők számában.

Januárban összesen 3.866 fő kereste fel a munkaügyi központ kirendeltségeit állásának elvesztése miatt, az álláskeresési nyilvántartásból pedig 1.433 fő lépett ki. A regisztrációba kerülők 95 %-a nem először jelentkezett a területi kirendeltségeken. A belépők közül 278 fő volt pályakezdő fiatal.

Január hónapban az emelkedésben közrejátszott a határozott idejű szerződések év végi lejárta és a közfoglalkoztatásból december végével kikerülők bejelentkezése.

Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők 142 fővel többen, a munkaviszonyukat vesztett állástalanok viszont 3.109 fővel kevesebben voltak.

A hónap folyamán elsősorban a téli közfoglalkoztatás, valamint a hosszabb idejű közfoglalkoztatás keretében januárban indított, az időskorúak segítését szolgáló szociális program jótékony munkaerő-felszívó hatása ellensúlyozta a holt idény negatív hatását.

További kedvező változás várható a január végén, illetve februárban induló országos közfoglalkoztatási programok, a hosszabb idejű közfoglalkoztatás, illetve a hátrányos helyzetű kistérségekben (Sümeg, Devecser) szervezett START munkaprogramok nyújtotta foglalkoztatási lehetőségektől.

Veszprém megye továbbra is az ország olyan megyéi közé tartozik, ahol egy év viszonylatában 10 %-nál nagyobb mértékben csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.

2012. januárjában 1.625 db új álláshelyet jelentettek be a munkaadók a megye foglalkoztatási körzeteiben. A hónap során bejelentett új álláshelyek közül 477 főnek támogatás nélküli, 1.148 főnek pedig támogatott álláshelyet kínáltak a munkáltatók. A támogatott állások 95 %-a közfoglalkoztatási munkalehetőség volt.

2012. januárjának végén a megye gazdaságilag aktív népességének 11,7 %-a volt nyilvántartott álláskereső.

A regisztrált álláskeresők gazdaságilag aktív népesség %-ában mért aránya alapján a megye munkaerő-piaci pozíciója nem változott, a főváros és a többi megye mutatóinak növekvő számsorában továbbra is a hatodik helyen áll, valamint a mutató értéke a megye valamennyi foglalkoztatási körzetében kedvezőbb, mint egy évvel ezelőtt.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!