Tisztelgés a tihanyi halászok előtt - Garda Fesztivál anno Tihanyban

balaton.vehir.hu 2020. 11. 13. 22:20

2020. november 13. péntek - A Covid járvány miatt elmarad az idei XIX. Garda Fesztivál, a látott hal ünnepe Tihanyban. Emléket állítva, tisztelegve a tihanyi halászok előtt hírportálunk egy 10 évvel ezelőtti Garda ünneppel idézi fel a félsziget látott hal ünnepét. Érdekessége, hogy akkor még lehetett halászni a Balatonon.

(Hírportálunk számos esetben tudósított az eseményről, a címoldalunk keresőjebe írva: "Garda Fesztivál" vagy akár a "Látott hal"  ünnepe keresőszavak beírását követeően rengeteg archív tudósítást és több ezer fotót nézhetnek meg!

 2010. 11. 06. 

A Balatoni Hajózási Rt.  a szombati napon indította utoljára ebben az évben a Füred sétahajót, amiről az érdeklődők nyomon követhették a garda halászatot. Közben a Szent Miklós hajón Tósoki Imre, Tihany polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket, önkormányzatok, bor lovagrendek képviselőit.

- 1888-ban az első halászati törvény megalkotói is figyelembe vették Herman Ottó írását a Balatonról. Tihany falu életében a XX. század hozta meg az átütő sikert, amikor is a falut, mint üdülő helyet is "felfedezték", a korábbi szegény, tradicionális halászfalut felváltotta a növekedés és az idegenforgalom. Az idei ünnepség pénteken este kezdődött, amikor is a "Gardália" című könyv bemutatóját tartottuk, illetve a község művelődési házában fotókiállítás nyílt, Tihany község testvértelepülésének, Székelyudvarhely fotóiból - fogalmazott a polgármester. Az idei rendezvény díszvendége Siófok város, nevében Démoth Pál alpolgármester köszöntötte a jelen lévőket. A Balatoni Halgazdaság Zrt. nevében Varga László elnök-vezérigazgató üdvözölte a résztvevőket a kilencedik, hagyományos ünnepségen.

A község legidősebb, hagyományos halászatot képviselői  közül Sörös Lajos, Pekár Miklós, Végh László és Varró János voltak jelen.

A Tihanyi Apátság templomában dr. Korzenszky Richard perjel áldotta meg a halat és az idei új bort. Amit a látványos, hagyományos garda sütés követett a Visszhang dombon. A sütésen kívül kézművesek, ínyenc konyhák kínálták áruikat. Kora délutánra a tömeg és a megnövekedett gépkocsiforgalom a legforróbb augusztusra emlékeztetett. (Még több fotó a galériában.)

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!