A balatoni kikötőket az elmúlt években folyamatos kritika érte azzal kapcsolatban, hogy tudatosan megfojtják a tóhoz illő, hagyományokban gazdag jolle-vitorlázást. A legtöbb kikötőben nincsenek sólyák, és többnyire még a legpatinásabb klubok is csak saját ifjúsági versenyzőik és klubtagjaik számára tartanak fent parti helyeket a svertes hajók számára. Ezen a helyzeten változtat most a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület, amely az RS Sailinggel közösen Öreg-Tihany közelében, a Balaton egyik leglátványosabb panorámájú partszakaszán nyitja meg jolle-kikötőjét az idei szezonban.

„Régi álmunk teljesül most ezzel a projekttel: egyrészt versenyzőink és táborozó vitorlázóink számára sikerült balatoni telephelyet találni, másrészt tárolási és vízretételi helyet tudunk biztosítani mindazoknak, akik egy-egy szép balatoni napon szeretnének egy jót vitorlázni saját jolléjukkal” – mondja Náray Richárd, az egyesület elnöke.

Az RS Sailing Center névre keresztelt bázison – amelyet egy vállalati üdülő partmenti részén alakítanak ki – minden megtalálható, ami a jollevitorlázáshoz kell: nagy füves terület a hajók tárolásához, kulturált öltözők és vizesblokk, parkolóhelyek, és persze egy nagyszerű adottságú part, szinte azonnal mélyülő vízzel. A sólya is hamarosan a helyére kerül, így áprilisban már megindulnak az első edzőtáborok és edzések is.

A jolleparadicsom várja mindazok jelentkezését, akik saját hajóval rendelkeznek, és amelyet alkalomszerűen vagy egész szezonban szeretnének használni. A projekt megálmodói arra számítanak, hogy a hírre sok kert végében vagy sufniban porosodó Kalóz, 420-as, Laser vagy Finn előkerül majd, amelyeket gazdáik évek óta azért nem használtak, mert nem volt olyan kikötő, amely befogadta volna őket.

Tihany előnye az is, hogy központi helyen fekszik, így a Balaton északi partjának bármely településéről könnyen elérhető. Egy jolléhoz nem kell sok cucc: így ha jó a szél, akár biciklire pattanva is gyorsan meg lehet közelíteni a helyet. A versenyző vagy táborozó gyerekek szüleit is örömmel látják: amíg a srácok edzenek vagy versenyeznek, a család idősebb tagjai vízre tehetik saját hajójukat, és a vízről követhetik az eseményeket.

Az RS Sailing Center a február 27-én, csütörtökön kezdődő Budapest Boat Show-n is bemutatkozik: aki személyesen is szeretne találkozni a szervezőkkel, megtalálja őket az F pavilon 201. standján. A helyek akár az egész szezonra leköthetők, de lehetőség van rövidebb időszakok, akár egy-egy nap igénybe vételére is.