Füleky Zsolt: a helyi és a nemzeti érdekek összehangolása a cél az építészetben

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2019. 09. 06. 19:33

Tihany, 2019. szeptember 6., péntek (MTI) - A helyi, a nemzeti és a szakmai érdekek összhangjának megteremtése a cél a településkép formálása során - hangsúlyozta Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára pénteken Tihanyban.

 A 24. Országos Főépítészeti Konferenciát záró sajtótájékoztatón Füleky Zsolt közölte: a 2016-ban hatályba lépett, településkép védelméről szóló törvény nyomán elkészültek a településképi arculati kézikönyvek a települések többségében, melyeket egy október elején rendezendő budapesti konferencián mutatnak majd be.     Hozzátette: a törvény fontos, új eleme, hogy nem szankcionálva, hanem jó példát mutatva szabályozza az építkezést.     Kifejtette: fontos a nemzeti és helyi elképzelések mellett a természetvédelmi szempontokat is szem előtt tartva fejleszteni a településeket.     Salamin Ferenc, a Magyar Főépítészek-Országos Főépítészi Kollégium Egyesület elnöke elmondta, hogy az Országos Főépítészeti Konferenciát minden évben más városban rendezik meg, azzal a szándékkal, hogy a résztvevők ízelítőt kapjanak egymás tapasztalataiból, illetve gyakorlati példákon keresztül ismerkedhessenek meg az elért eredményekkel.     Salamin Ferenc fontosnak nevezte, hogy az elmúlt 15 évben született társadalmi összefogás mentén valósult meg Tihany városképi fejlesztése.     Mint mondta, a konferencián 250 főépítész vett részt az országban dolgozó mintegy 350 szakember közül.

    Közölte: a rendezvényen átadták a 10 év munka után járó év főépítésze díjat, valamint a 20 éves életpálya után járó építészeti életműdíjat. Előbbit L. Balogh Krisztina kaposvári és Tényi András nagykőrösi szakember vehette át, az életműdíjat pedig Turi Attila, budakalászi építésznek ítélték oda.     Tósoki Imre, Tihany polgármestere (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy Tihany természeti adottságai miatt, a településre számos korlátozó védelem vonatkozik, ezért a településkép formálása csak nagy körültekintéssel lehetséges.     Jövőre Budapesten rendezik az Országos Főépítészeti Konferenciát. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!