Megkezdődött a XV. Levendula Fesztivál Tihanyban

balaton.vehir.hu 2019. 06. 14. 14:06

Tihany, 2019. június 14., péntek. - Pénteken látványos levendula szürettel vette kezdetét a félsziget hagyományos ünnepségsorozata.

 

Rácz András (b.), dr. Tóth József, Tósoki Imre, Jeromos atya, dr. Kontrát Károly és Puskás Zoltán

Dr. Rácz András természetvédelemért és környezetügyért felelős államtitkár kiemelte, hogy 1952-ben itt Tihanyban jött létre hazánk első tájvédelmi körzete. Jelenleg Magyarországon mint egy hétszáz ökoturisztikai létesítmény van, amit évente közel 1.6 millió látogató keres fel, tiz nemzeti parkban található. A 2014-es adatokhoz képest a Balaton régió látogatottsága 14 százalékkal emelkedett, több mint kétmillió emberkeresi fel évente azt a csodálatos vidéket.

-Tizenöt éve még mi sem gondoltuk, hogy mára a balatoni térség és hazánk egyik legnagyobb fesztiváljává növi ki magát a Tihanyi Levendula Fesztivál - fogalmazott Tósoki Imre polgármester. Aminek köszönhetően az elmúlt években egyre többen termesztenek levendulát a félszigeten és készítenek különböző levendulás tárgyakat, élelmiszereket. 

Puskás Zoltán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója kiemelte a levendulából készített legkülönbözőbb tárgyakat, élelmiszereket a levendulás fahgyitól a levendulás szappanig. A beszédeket követően átadásra kerültek a Nemzeti Park védjegyét használható tárgyak tanusítványa.

Dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a kezdetek óta támogatja a fesztivált, ami talán a Balaton egyik legszebb pontján található, ami méltó körülményelket biztosít az idelátogatóknak. 

Majd átadták a levendula lepárlót és állandó kiállítást. A kettő lepárló külön kapacitása mintegy 300-350 kg levendula, amiből optimálisan 1,0-1,1 liter lvendula olaj nyerhető. A visszamaradt zöld masszát egy évig szárítják, majd ezt következően kerül sor az újrahasznosításra - tájékoztatta hírportálunkat dr. Tóth József.

Dr. Tóth József és dr. Kontrát Károly

A levendulát bemutató kiállítás

A XV. Tihanyi Levendula Fesztivál részletes programja ITT olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!