Tihanyi sportcsarnok avatóünnepsége

balaton.vehir.hu Fotó: Szabó Rőtszakállú Zsolt 2019. 05. 16. 14:07

A Magyar Labdarúgó Szövetség látvány-csapatsportok pályázatán nyert 345.702.043 Ft összegű támogatás révén 2018 tavaszán kezdődött meg Tihany egyik legnagyobb beruházása, az összesen nettó 495.678.398 forint összértékű sportcsarnok építése. Ez a település életében kiemelkedő fontosságú fejlesztés a magyar kormány százmillió forint támogatásával valósult meg, az önkormányzat 30 százalék önrészt biztosított, a többi költséget pedig a társadalmi adók összegyűjtéséből fedezte az Önkormányzat.

Az új sportlétesítmény az általános iskola elbontott tornatermének helyére épült, mely méretei és a megnövekedett igények miatt már nem volt képes betölteni funkcióját. Az új, mintegy 1500 m2 sportcsarnok építésével kialakításra került a sportpálya, 150 fős lelátóval, új mellékhelyiségek (férfi, női valamint akadálymentes wc-k), tárolóhelyiségek és egy fogadótér is. Az épület megvalósításánál fontos szempont volt a környezettudatosság is, a fenntartható üzemeltetésében egy 40 kW-os napelemes rendszer is segít, ezzel is csökkentve az épület energiafelhasználását.

A most átadásra kerülő sportcsarnok több funkciót tölt majd be a település életében.

Egyrészt a  Tihanyi Futball Club futsal csapatának nyújt az új beruházás lehetőséget a színvonalas körülmények között zajló edzésekre, felkészülésre és mérkőzések megrendezésére. A csapat eddig bérelt helyszíneken rendezte hazai mérkőzéseit, ezzel az új beruházással otthonra találnak a tihanyi futsalosok.  Mindemelett az új csarnokot természetesen az általános iskola is használni fogja: két osztály testnevelés órájának párhuzamosan történő megtartására lesz alkalmas. Az iskolások mellett a település, a helyi civil társadalom, valamint a helyi sportegyesület is élvezheti majd az új létesítmény hasznát, amely méretéből adódóan kitűnő rendezvényhelyszín, közösségi tér és edzés- illetve versenyhelyszín is lehet egyben. A közeljövőben már több nagyrendezvény helyszínéül szolgál a sportcsarnok, megépülésével több évtizedes probléma oldódik meg: a település eddig nem rendelkezett megfelelő méretű rendezvényhelyszínnel.

A csarnok megépítése érdekében a kivitelező kiválasztására közbeszerzési eljárást írt ki az Önkormányzat, melyet a Murainvest Kft. nyert el. A munkaterület 2018. április 12-én került átadásra, kivitelező pedig 2019. január 31-re fejezte be a létesítményt,majd a műszaki átadást követően a  próbaüzem megkezdődött.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!