Baj lesz, ha nem aratják le a balatoni nádat

balaton.vehir.hu Forrás: Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva 2019. 04. 28. 12:31

A túlstabilizált vízszint miatt 10 éve stagnál a balatoni nádas állapota - mondta el az InfoRádióban a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa, Tóth Viktor.

 

Fotó: H. Szabó Sándor

Az év ezen időszakában kimondottan jó fázisban van a balatoni nádas: április 10. környékétől megjelentek az új hajtások, kezdődik a vegetációs periódus. A nádas - mint Tóth Viktor, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa az InfoRádióban elmondta - ugyanabban az állapotban van, mint az elmúlt évben. Sőt, "az elmúlt 10-15 évben eléggé leszűkítették a Balaton vízmozgását, ami azt jelenti, hogy míg 100 évvel ezelőtt 50-60-70 centiméter vízmozgás is volt egy éven belül, a közelmúltban ez mindössze 20 centiméter.

A túlstabilizált és magas vízszint eredményezi azt, hogy a Balaton nádasainak állapota nagyjából 10 éve stagnál, se nem romlik, se nem javul"

- mutatott rá Tóth Viktor, aki szerint a balatoni nádas állapota nagyjából a kilencvenes évek állapotában megmaradt.

A másik szempont, ami talán a negatív színben tüntetheti fel a balatoni nádas állapotát, hogy az elmúlt években télen nem volt olyan jég a Balatonon, ami a nádaratáshoz létszükséglet.

"Gyakorlatilag nem volt nádaratás, így jelentős mennyiségű szervesanyag hullott a nádasok területén az üledékre, ami a jövőben akár veszélyeztetheti is a nádas állapotát"

- figyelmeztetett az MTA kutatója.

Nyitókép: H. Szabó Sándor

Kapcsolódó hang

Forrás: Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!