Tihany szárnyal

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter 2019. 02. 01. 23:27

Tihany 2018-ban egy nagyon sikeres évet zárt, hiszen számos TOP-os és GINOP-os pályázati forrást nyert el önállóan és konzorciumban a Tihanyi Bencés Apátsággal, a közterületek fejlesztésére, valamint középületek megújítására. Ennek köszönhetően a 2019. év egy mozgalmas munkás évnek tekinthető.

 Több fejlesztési programunk jelenleg is folyamatban van, mint például az iskolai sportcsarnok megépítése, amely TAO-s, kormányzati támogatásból, valamint az önkormányzat anyagi támogatásával valósul meg. Ez egy olyan létesítmény lesz, amelyet nemcsak az általános iskolai tornaórák lebonyolítására fogunk használni, hanem itt zajlanak majd a tihanyi sportegyesület futsal csapatának az edzései és bajnoki mérkőzései is. Emellett egy rendezvényhelyszínként, közösségi térként is szeretnénk hasznosítani, hiszen egy 150 férőhelyes lelátó épül majd a csarnokban, amely igény szerint nagyobb események esetén bővíthető lesz.

Tósoki Imre

Jelenleg folyik településünk második legforgalmasabb utcájának, a Major utcának a felújítása is, amelyhez TOP-os pályázati forrást nyert el önkormányzatunk. Kerékpárforgalmi létesítmények létrehozásával részlegesen új aszfaltburkolatot kap az utca, valamint bizonyos szakaszain felújítjuk a járdafelületeket is. A beruházás várhatóan június közepére, a Levendula Fesztivál kezdetére átadásra kerül. Terveink szerint ez év októberében indulhatnak el azok a GINOP forrásból elnyert pályázati programok, amelyeket konzorciumban a Tihanyi Bencés Apátsággal együtt nyert el a település. A program címe: Tihany turisztikai attraktivitásának fejlesztése. Ennek a beruházásnak köszönhetően megújul a Csokonai liget, ahol egy úgynevezett. „nyelvemlék tanösvény és sétaút” létrehozását tervezzük, amely a Tihanyi Alapítólevelet mutatja be. Az Apátságot és a Mádl Ferenc teret összekötő lépcső, a függőkertekkel együtt is ennek a programnak köszönhetően újulhat majd meg. E program egyik nagyon fontos eleme a Tihanyi Írók Élményháza, amely Illyés Gyulának és más, Tihanyban alkotó művészeknek állít majd emléket és egyben kulturális rendezvénytérként, valamint szellemi-kulturális örökségi bemutatóhelyként is funkcionál majd. A Tihanyi Bencés Apátság a program keretében felújítja a Rege udvart, az Apátság előtti teret és belső udvarát, valamint múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakít ki az épületegyüttes felső szintjén; továbbá a pályázati forrásnak köszönhetően megújulhat az Apátság Galériája és kiállítótere is. Jelenleg ennek a programnak a tervezése zajlik, várhatóan a nyár közepén indulhatnak el a közbeszerzési eljárások, hogy októberben megkezdődhessenek a munkálatok - tudtuk meg Tósoki Imre, Tihany polgármesterétől.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!