A Balatoni Horgászok Napja

balaton.vehir.hu Forrás: (AM Sajtóiroda) Fotó: (AM Sajtóiroda) 2018. 09. 23. 20:32

A Balatonnak hazánkban kiemelt horgászturisztikai szerepe van: évente 70-80 ezer horgász vált jegyet a magyar tengernél. A sporthorgászatot és a halfogyasztást népszerűsítő rendezvények támogatása a kormány kiemelten fontos feladata - fogalmazott az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára Tihanyban, a Balatoni Horgászok Napján.

 Bitay Márton a horgászat további népszerűsítését, újabb, a turisztikát is támogató beruházásokat ígért a Balatoni Horgász Egyesületek Szövetsége 25. évfordulójának ünnepén. Mint felidézte, Magyarországon évtizedeken keresztül nem volt kellően elismert a magyar hal, ezen belül a balatoni hal. Ezt a méltatlan megítélést változtatta meg 2010-ben a kormány, és megad azóta is minden segítséget ahhoz, hogy a hazai horgászat, a horgászturizmus fellendüljön és a magyar haltermékek iránti fogyasztói bizalom erősödjön.

Fotó: Molnár Sándor

 

A kereskedelmicélú, majd a nagyüzemi halászat beszüntetése jelentős előrelépést jelentett a horgászturizmus fejlesztésében, emellett gazdasági szempontból is kedvező volt, horgászvizeink túlnyomó többsége horgászkezelésbe került, miközben a fogyasztási célú hal áfáját a kormány 27-ről 5 százalékra mérsékelte. Ma már a Balaton jelentős nemzetközi versenyeknek ad otthont, megerősödött a MOHOSZ és tagszervezetei - egyetlen magyarországi egyesület sem számlál annyi tagot, mint a MOHOSZ –, sorolta az elmúlt években tapasztalható kedvező változásokat az államtitkár. Mint fogalmazott, pár esztendő leforgása alatt a nyilvántartott horgászlétszám több mint 100 ezerrel bővült, így a taglétszám 450 ezer fölé emelkedett. A 28 területi szövetséget, 1200 horgász egyesületet, továbbá 13 speciális jogállású gazdasági társaság tagot – köztük a Balatont hasznosító Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t is – tömörítő MOHOSZ Magyarország legnagyobb civil szervezetévé vált.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!