Újabb megmérettetés előtt Tihany

balaton.vehir.hu Forrás: Rózsa Éva 2018. 04. 07. 17:18

Tihany, 2018. április 7., szombat - Az elmúlt év egyik legnagyobb sikere volt Tihany számára az Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen elért arany minősítés. A tavalyi kiváló eredményen felbuzdulva a település felkészítésében dolgozó szakemberek ajánlották a falu vezetésének figyelmébe a Communities in Bloom nemzetközi versenyt.

 A 2005-ben alapított Communities in Bloom egy kanadai nonprofit szervezet, melynek legfőbb célja az, hogy minél szélesebb körben fejlessze és terjessze a környezettudatosságot, felhívja a figyelmet a zöldterületek és a természeti környezet értékeire, javításának fontosságára és a fenntartható fejlődésre. A program során jól képzett önkéntesekből álló zsűri értékeli az önkormányzatok, vállalkozások, intézmények és lakosok környezet megóvása érdekében végzett munkáját, beleértve az önkéntes erőfeszítéseket a környezet, a zöld területek és a természeti örökség védelméért.

Az elmúlt évi, több hónapon át tartó lelkiismeretes felkészülés, és az ezen idő alatt szerzett rengeteg tapasztalat is arra ösztönözte Tihany önkormányzatát, hogy ismét vágjon bele egy új, ezúttal talán még nagyobb kihívást jelentő megmérettetésbe. Különös tekintettel arra, hogy ezen a világversenyen magyar település még nem indult soha, így a versenyben való részvételnek igen nagy marketing értéke is van. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy az új verseny ismét arra ösztönzi majd a helyi lakosságot, vállalkozásokat, intézményeket, hogy a verseny zsűrizésének időpontjára megint a legszebb arcát mutassa a település, és ez a „szebbik” arc mindennapossá váljon.

A felkészülés egyik fontos állomásaként a helyiek a Tihanyi Horgász Egyesülettel karöltve „Egy nap Tihanyért”elnevezéssel szemétgyűjtési akciót szerveztek, melynek során a település több pontján tisztították meg a hulladéktól a települést. A környezetvédelmi akció után Varró János, Tihany alpolgármestere hivatalosan is bejelentette, hogy Tihany indul a versenyen. A települést felkészítő csapat részéről Dr. Bocsi Andrea adta át a kanadai fél meghívó levelét, majd Spanyárné Halász Szilvia szakmai szempontból összegezte a felkészülés folyamatát.

Az eseményen elhangzott az is, hogy a szervezők és az önkormányzat ebben az évben is számít az helyi intézmények, civil szervezetek, vállalkozók és a lakosság segítségére, összefogására. Újabb helyi akciókat is terveznek, idén is megszervezik a „Virágos Tihanyért” versenyt, és elindítják a „Takaros tihanyi porták” versenyét is.

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!