Tihanyban a gardát ünneplik

balaton.vehir.hu Forrás: Zéa 2017. 11. 04. 13:15

Óriási az érdeklődés a XVI. tihanyi gardafesztivál iránt. A kitűnő, napos idő ugyancsak kedvez a számos hazai és külföldi turistának, nem úgy a gardának. A „látott hal” ugyanis a hideg, nulla fok körüli hőmérsékletet kedveli, ekkor úszik rajokban, így fogása is egyszerűbb.

A háromnapos rendezvény első napján, pénteken kerülhetett sor a „Pro Tihany” elismerések átadására. Az ebben az esztendőben fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Tihanyi Levendula Klub, valamint a Tihany fejlesztéséért alapítvány elnöke, dr. Tóth József kapta az díjat.
A szombat kicsit ködösen indult, ám mire a látogatóhajók a Somosi-öböl környékére értek, ragyogó napsütés segítette a pontos tájékozódást, no meg a sok-sok fotós munkáját.
A várttal ellentétben nem a Tihanyi kút (gyakorlatilag a kompok útvonalának közvetlen környéke) volt a gardafogás remélt helyszíne, hanem a már említett Somosi-öböl.
A protokollhajó fedélzetén a település polgármestere, Tósoki Imre köszöntötte a vendégeket, közöttük Kis Miklós Zsolt agrár-és vidékfejlesztésért felelős államtitkárt, továbbá a díszvendég Szerencs város küldöttségét, élén Koncz Ferenc polgármesterrel. A két település vezetői a kulturális, turisztikai és kulináris kapcsolatairól, a hasonlóságokról szóltak.
A tihanyi kikötőbe érve befutott az a kishajó is, melynek fedélzetéről kosárban emelték ki az idei első gardafogást, majd az egyre gyarapodó menet felvonult az apátsági templomba, ahol dr. Korzenszky Richárd, az apátság perjele mondott áldást a halra, halászokra, s az újborra. Ebben kiemelte, hogy mindannyian másképp látjuk a világot, amely mégis közös mindenki számára. A pártpolitikán azonban fölül kell emelkedni, s látni, mi a közös ügy: kell a közös jövőkép, amihez együtt kell húznunk az evezőt.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

Az ünneplők menete ezután az apátságtól a Pisky sétányon keresztül a Visszhang-dombig vonult, ahol a résztvevő borlovagrendek Vörösmarty veretes szavaival (Hazádnak rendületlenül…) „kipróbálták” a visszhangot (működött).
A rendezvénysátorban került sor a tiszteletbeli borrendi tagok avatására. Idén a tihanyi dr. Tóth József és ifj. Aradi István érdemelte ki munkásságával eme megtisztelést. Varró János (az utolsó „igazi” halász fia) pedig a „Pro vino” érdemérmet vehette át Koczor Kálmántól, az Országos Borrendi Szövetség elnökétől.
Mindeközben az Echo szobor előtti térségen meggyújtották a máglyát, melynek parazsán kisültek az első „látott halak” (a hagyomány szerint 72-szer kell beirdalni a halat, majd szőlővenyige parazsa fölött ropogósra sütni).
A gardafesztivál az est folyamán, vasárnap is számos programmal folytatódik.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!